Hlavní obsah

Za sérii loupeží v Česku padl výjimečný trest 18 let

Právo, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Ústecký krajský soud ve středu uložil tresty odnětí svobody od šesti do 18 let vězení sedmi členům gangu, který se specializoval na loupeže a krádeže po celém Česku. Výjimečný trest 18 let soud udělil vůdci gangu Františku Kovalíkovi, jenž si loupežemi údajně přišel na zhruba 20 miliónů korun a krádežemi na dva milióny. Rozsudek není pravomocný, všichni odsouzení se proti němu odvolali.

Článek

"Celá tato kauza je postavena na výpovědi jednoho ze členů gangu, který se po rozepři s vůdcem této skupiny spojil s policií,“ prozradila Právu předsedkyně senátu Kamila Krejcarová.

"Jeho výpověď byla věrohodná, podpořila ji řada nepřímých důkazů, které gang usvědčovaly, jako například pachové stopy. U členů skupiny se navíc našly i věci pocházející z loupeží,“ doplnila soudkyně.

Gang má podle rozsudku na svědomí řadu známých loupeží. V prosinci 2004 například přepadl v Panenských Břežanech u Prahy vůz společnosti Geco tabák. Ochranku, která vůz nakládala, tehdy lupiči zneškodnili za pomoci zbraní. Akce jim vynesla kolem šesti miliónů korun. Tři milióny se jim podařilo uloupit v roce 2005 při přepadení společnosti Follyx v Litoměřicích.

"Skupině se prokázalo celkem 29 loupeží a krádeží, obžaloba je původně vinila ze 36 skutků. K několika z nich ale soud nenašel dostatek důkazů. Navíc odsouzení byli velmi šikovní, nenechávali stopy,“ doplnila pro Právo soudkyně.

Vůdce gangu, který údajně vše organizoval, sháněl zbraně používané při přepadeních a rozděloval lup.

Vše, co jim obžaloba kladla za vinu, všichni obžalovaní od začátku popírali.

Reklama

Výběr článků

Načítám