Hlavní obsah

Při vloupání se pokusil zavraždit svědka, dostal 12,5 roku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Krajský soud v Ostravě poslal ve středu na 12,5 roku do vězení Radima Šebestu. Loni málem ubodal majitele domku v Suchdole nad Odrou, když ho přistihl při vloupání. Soud ho uznal vinným z pokusu o vraždu, napadený přežil jen díky včasné operaci a pomoci lékařů.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta přivádí obžalovaného Radima Šebestu do soudní síně.

Článek

„Napadl bezbranného a výrazně staršího člověka, který neměl šanci se bránit,“ uvedl při vyhlašování rozsudku předseda trestního senátu Jiří Richter.

Hádka s rodiči a útěk z domu

Dvacetiletý Šebesta byl přitom až do začátku loňského roku relativně bezproblémový mladík. Na šikmou dráhu se dostal poté, co se pohádal s rodiči - následoval útěk z domova, tvrdé drogy, výpověď z práce a velký dluh za půjčku, kterou si vzal, aby měl z čeho žít. Peníze mu ale během dvou týdnů došly. U soudu nedokázal vysvětlit, za co je utratil. Věděl jen, že musí začít krást, aby si měl za co koupit jídlo, benzín a pervitin.

Jedna z jeho prvních krádeží přitom skončila málem tragicky - první zářijový den nepozorovaně vstoupil přes zahradu do rodinného domku ve svém rodném Suchdole, kde ho ale přistihl majitel.

„Na odchodu jsme se mezi kuchyní a obývacím pokojem střetli. Vytáhl jsem z kapsy nůž a začal jsem se jím proti němu ohánět,“ popisoval Šebesta u soudu osudné okamžiky. „Mířil jsem do horní části těla, od pasu nahoru,“ přiznal.

Podruhé se narodil

„Vůbec nevím, jak jsem mohl něco takového udělat, nechápu to. Je mi to moc líto a chci se omluvit jak tomu pánovi, tak i jeho příbuzným za to, co jsem jim způsobil,“ řekl u soudu.

Podle lékařů je přitom velké štěstí, že napadený muž útok přežil. Šebesta ho podle obžaloby bodl čtyřikrát do krku, hrudníku i břicha.

„Poškozený byl bezprostředně ohrožen na životě krvácivým šokem a k jeho smrti nedošlo jenom díky včasnému a úspěšnému operačnímu zákroku lékařů,“ stojí v rozsudku. Lékaři napadenému muži museli z těla odstranit 1,3 litru sražené krve.

„Měl jsem obrovské štěstí, nůž minul srdce jen o dva centimetry. Doktoři mi říkali, že jsem se znovu narodil,“ řekl u soudu napadený muž.

Odsouzený Šebesta se proti trestu na místě odvolal, státní zástupkyně si nechala lhůtu na rozmyšlenou. Případem se proto bude muset zabývat ještě Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám