Hlavní obsah

Znalkyně: Rosnerovi svěřené děti týrali

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyškov

V rodině pěstounů Blaženy a Lubomíra Rosnerových docházelo k týrání. Před soudem to v úterý prohlásila znalkyně, která vyšetřovala některé z dětí. Podle ní byly psychicky i fyzicky týrané především ty děti, s nimiž byly problémy a neprospívaly ve škole.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Blažena a Lubomír Rosnerovi naslouchají výpovědi znalců.

Článek

„Rodinná atmosféra byla pod tlakem a ve stresu. Za takových podmínek může vzniknout stav, při kterém vznikají nežádoucí jevy a vztahové problémy v rodině. V rodině byl umístěn velký počet dětí, které vyžadovaly speciální péči, jak z hlediska tělesného tak i psychického,“ popsala příčiny údajného týrání psycholožka.

„V rodině bylo nedostatečně empatické ovzduší a výchova začala být zvládána pouze autoritativně. Reakcí na potřeby dětí bylo násilí. Sice ne všechny děti byly tomuto přímo vystaveny, ale týrání fyzické i psychické tam bylo,“ potvrdila znalkyně.

Každé dítě je s něčím nespokojené

Znalkyně vyšetřovala pět svěřenců pěstounů. Syndromy týraného dítěte zjistila u dvou z nich, u ostatních jsou problémy s tím, že byly týrání svých sourozenců přítomné. Všechny vyšetřené děti mají přitom snížený intelekt, což podle znalkyně vede k jejich závislosti na pěstounech.

Řešení je v současné době ve zrušení pěstounské péče u všech nezletilých dětí, zletilé je třeba zajistit.
znalkyně

„Normální dítě na veřejnosti nemluví moc o problémech v rodině, natož člověk s mentální retardací, zvlášť když je mu vyhrožováno, že skončí v ústavu. Lidé s takto sníženým intelektem jsou velmi lehce ovlivnitelní. Jedna z dívek kupříkladu při vyšetření všechno zlé v rodině popírala, všechno prý byla dobré a nic špatného.To není možné, v každé rodině je dítě s něčím nespokojeno,“ tvrdila znalkyně, na které během její výpovědi Rosnerová visela očima, zatímco její manžel jen kroutil hlavou.

Bolestivá rehabilitace

Jedna z nezletilých dívek byla podle znalkyně dlouhodobě týrána bolestivou rehabilitací. „Vedlo to k týrání dítěte, musel to pro ní být velký pocit bezmoci a beznaděje,“ potvrdila psycholožka, ale připustila, že rehabilatci s ortézami nikdy neviděla a nemá s ní žádnou zkušenost. Na dotaz advokáta uznala, že nikdy dříve ani nedělala znalecký posudek na psychicky či tělesně postižené děti.

„Řešení je v současné době ve zrušení pěstounské péče u všech nezletilých dětí, zletilé je třeba zajistit. Rodiče do budoucna totiž nebudou schopni zajišťovat veškeré potřeby dětí, neboť i ty malé přijdou do puberty a budou přibývat další problémy,“ zakončila znalkyně, i když připustila, že děti, které si pěstouni brali z ústavů, našly u Rosnerových domov a pocit jistoty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám