Hlavní obsah

Kurátorka z Přeštic dostala výpověď, tajila podmínku za opilství

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přeštice

Na své tajnůstkářství doplatila kurátorka pro mládež z městského úřadu v Přešticích Monika Šímová. V pondělí dostala 24letá úřednice z oddělení sociálně právní ochrany dětí výpověď. Před svými nadřízenými totiž zatajila, že u soudu dostala podmíněný trest za opilství.

Článek

Že je Šímová v podmínce, zjistil minulý týden zpravodaj Práva. Když oslovil vedení radnice, nikdo o tom neměl ani ponětí.

"Považujeme to za velmi těžké provinění. Jednak z toho důvodu, co vůbec se stalo, ale hlavně proto, že nám takovou věc zatajila,“ řekla tajemnice městského úřadu Eva Česáková. Podmínkou pro vznik pracovního poměru úředníka je bezúhonnost. Úřednické místo proto Šímová zastávat nemůže.

"V pondělí jsme se domluvili na ukončení pracovního poměru dohodou,“ pokračovala tajemnice. Podle ní má zaměstnavatel ještě možnost provinilou úřednici, která mimo jiné dohlížela na výchovu problémových dětí, přeřadit na místo, kde bude zastávat manuální pomocné práce.

"To jí chceme ještě nabídnout,“ řekla Česáková. Šímová k celé záležitosti odmítla cokoliv sdělit. "Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ prohlásila a zavěsila telefon. Své chování nevysvětlila ani nadřízeným.

"Ptala jsem se jí, proč se tak zachovala, a ona nebyla schopna mi ani odpovědět. Bylo vidět, že si uvědomuje, co provedla, a hodně to s ní zamávalo. Teprve teď jí došlo, kolik lidí ze svého pracovního okolí dostala do nepříjemné situace,“ sdělila Česáková.

Její prohřešek s prací nesouvisel

Možnost, že by mohla být zpochybněna právní rozhodnutí, která Šímová z titulu své funkce vydala, tajemnice odmítla. "Nebyla odsouzena za nic, co by mělo souvislost s výkonem její práce,“ vysvětlila Česáková.

Šímovou přistihla policejní hlídka v silně podnapilém stavu při řízení osobního vozidla. "Odsoudila jsem ji k podmíněnému trestu za úmyslný trestný čin opilství. Trestní příkaz nabyl právní moci letos v lednu,“ potvrdila plzeňská soudkyně Lucie Bočková.

Že se vedení radnice o trestním stíhání Šímové a následném rozhodnutí soudu nedozvědělo, má jednoduché vysvětlení. Úřednice totiž do vyšetřovacího protokolu uvedla, že je nezaměstnaná. Zabránila tak tomu, aby si mohl soud vyžádat její hodnocení v zaměstnání.

Tím by to totiž nejspíš celé prasklo. "Jako obviněná si může říkat, co chce, s výjimkou toho, že nesmí nikoho křivě nařknout. Na výši trestu to nemá vliv,“ reagoval na případ plzeňský advokát Ivo Žižkovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám