Hlavní obsah

Na 130 lidí bylo záchráněno při velké cvičné srážce vlaků u Olomouce

Právo, Vlasta Hradilová, Bedřich Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Nácvik zásahu u nehody dvou vlaků se ve středu dopoledne uskutečnil u olomoucké městské části Černovír. Se 130 figuranty šlo o jedno z největších taktických cvičení, které se kdy v Česku uskutečnilo. Zapojily se do něj všechny složky integrovaného záchranného systému Olomouckého kraje. Cvičení prověřilo připravenost záchranářů a také Fakultní nemocnice v Olomouci na příjem velkého počtu raněných.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Záchranáři nacvičovali pomoc u srážky vlaků plných lidí.

Článek

„Cílem cvičení nebylo ukázat, jak jsme na tom se vším dobře, ale zejména prověřit, jak jsme schopni mezi jednotlivými složkami vzájemně komunikovat,“ řekl Právu náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Karel Kolařík.

Fiktivní srážka dvou osobních vlaků na trati z Olomouce do České Třebové byla ohlášena na tísňovou linku 112 v devět hodin. Na místo dorazil jako první vrtulník zdravotníků. Jen několik minut poté tam dorazily jednotky hasičů, které okamžitě začaly z vagónů se 130 figuranty s vyprošťováním zraněných a poskytováním první pomoci.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Záhy přijely i vozy policistů a ambulance zdravotnické záchranné služby. K nehodě byli povoláni rovněž příslušníci armádní záchranné roty z Olomouce.

Zdravotníci rychle postavili prostorný stan pro ošetřování těžce zraněných osob. Hasiči přistavili kontejner nouzového přežití a vybudovali další tři velké stany pro pasažéry vyvedené z vlaků. Schopnosti komunikovat s veřejností v případě události takového rozsahu si záchranáři vyzkoušeli na zřízené krizové a informační lince.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Policisté mezitím prostor uzavřeli, evidovali všechny postižené osoby včetně zajištění jejich věcí a pořizovali také dokumentaci pro potřeby šetření. Figuranti, představujících zraněné cestující, pak byli transportováni do fakultní nemocnice.

„Dopraveno sem bylo 90 osob. Z nich bylo 10 těžce, 20 středně těžce a 60 lehce zraněných,“ informoval Právo mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

"Roztřídili jsme je jako při reálné nehodě podle závažnosti zranění. Těžce ranění byli po zajištění základních životních funkcí transportovaní z urgentního příjmu přímo na operační sály, středně těžká zranění byla ošetřena na urgentním příjmu. Lehce zraněné jsme ošetřili přímo v centrální hale chirurgického komplexu, která byla v době cvičení uzavřena. Pacientům byl k dispozici i tým psychologů,“ popsal primář oddělení urgentního příjmu nemocnice Petr Hubáček.

„Cvičení prověřilo naše schopnosti přijmout a ošetřit tak velký počet pacientů, přestože při reálné hromadné nehodě by se zapojila i okolní zdravotnická zařízení a takový počet zejména lehce zraněných pacientů bychom u nás neošetřovali. Provoz nemocnice nebyl nijak omezen,“ dodal Havrlant.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

„Ještě je brzy hodnotit výsledky cvičení. Určitě se o tom budeme bavit na půdě bezpečnostní rady kraje. Zaměříme se na dovybavení některých složek. Určitě se podíváme na vybavení zdravotnické záchranné služby, protože technika této služby postupuje dopředu a je potřeba do ní investovat finanční prostředky,“ dodal olomoucký hejtman Martin Tesařík (ČSSD).

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám