Hlavní obsah

Soud potrestal šest lidí v kauze Moravia Banky

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Nový rozsudek v kauze zkrachovalé Moravia Banky vynesl v pátek Krajský soud v Ostravě. Bývalému šéfovi banky Jiřímu Baronovi vyměřil osm a půl roku vězení a navíc i peněžitý trest ve výši dva milióny korun. Kromě něj potrestal i dalších pět obžalovaných.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Bývalý předseda dozorčí rady Moravia Banky Jiří Baron si před soudem zakrýval tvář.

Článek

Kauza, ve které vyčíslená škoda dosahuje zhruba jedné miliardy korun, zaměstnává severomoravské soudy už déle než šest let a ještě nějak dobu je zaměstnávat bude, protože ani páteční rozsudek se některým aktérům nelíbí a budou se odvolávat.

Původně dostal Baron u ostravského soudu 7,5 roku vězení. Vrchní soud v Olomouci ale loni rozsudek zrušil, vyměřil Baronovi trest pouze za část obžaloby, a to v délce 3, 5 roku. Zbytek obžaloby tehdy vrátil ostravskému soudu k novému posouzení.

Před soudem původně stálo celkem sedmnáct bývalých funkcionářů banky a představitelů spřízněných firem. Spolu s Baronem soud v pátek potrestal za rozsáhlé finanční machinace osmiletým trestem také druhého hlavního obžalovaného, manažera firmy Ingstsav Opava Romana Podgrabinského.

Dalších pět obžalovaných vyvázlo s podmíněnými tresty, ostatní soud osvobodil. Některými body obžaloby se bude zabývat v dalším, samostatném přelíčení.

Jiří Baron je už od minulého roku ve výkonu trestu a pátečním zpřísněným rozsudkem tak padla jeho naděje na podmíněné propuštění na svobodu. Navíc u soudu leží v úschově sedmimiliónová kauce, kterou složil, aby byl propuštěn z vazby. Soud kauci zatím nevrátil, protože obžaloba zatím nebyla pravomocně uzavřena.

„Rozhodli jsme se vyměřit obžalovanému Baronovi trest v polovině trestní sazby. Od spáchání již uplynula velmi dlouhá doba, na druhé straně jde o velmi vysoké částky a navíc Baron byl organizátorem této trestné činnosti,“ řekl soudce Karel Gil.

Moravia Banka v roce 1999 vedla 118 000 účtů. Vkladatelé jí svěřili více než devět miliard korun. Poté, co banka ztratila povolení k bankovní činnosti, dostali klienti od státu 90 procent svých vkladů, maximálně ale milion korun. Bez odškodnění ale zůstali majitelé devizových účtů, které ze zákona nepodléhají pojištění vkladů.

Reklama

Výběr článků

Načítám