Hlavní obsah

Policie rozšířila stíhání pracovnice soukromé univerzity

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Protikorupční policie rozšířila počátkem dubna stíhání pracovnice soukromé Metropolitní univerzity Praha, která byla zadržena už na začátku března kvůli údajné korupci. Nově je žena obviněna z dalších tří trestných skutků.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle informací Práva je podezřelá z toho, že od počátku roku 2006 až do současnosti vyplácela z pokladny univerzity některým funkcionářům školy na odměnách nejméně 1,5 miliónu korun, přičemž tyto částky prý označila jako cestovné.

Navíc podle obvinění umožnila několika desítkám studentů neplacení školného a k tomu si prý nechala za peníze školy opravit část vlastních nemovitostí v Praze a jejím okolí.

"Mohu potvrdit, že jsme rozšířili obvinění jedné pracovnice Metropolitní univerzity Praha,“ řekl včera Právu bez dalších podrobností mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

O zatčení a prvotním obvinění dotyčné Právo jako první informovalo již 7. března. Její totožnost Právo zná, ale nesmí ji podle platné novely trestního řádu, tedy tzv. náhubkového zákona, pod hrozbou vězení a pokuty zveřejnit.

Už je na svobodě

Policie ženu zadržela 4. března ve chvíli, kdy mířila na historicky první ples školy. Další den ji kriminalisté obvinili z nepřímého úplatkářství, podplácení a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Soud ji pak o den později poslal do vazby, ovšem z té už byla zhruba po čtyřech týdnech propuštěna. Právu to včera potvrdil jak Skřepek, tak sama obviněná žena.

"Je to tak, už jsem na svobodě. A pevně doufám, že se všechno vysvětlí,“ sdělila ve čtvrtek Právu.

Policie podle informací Práva klade ženě za vinu, že měla dát úplatek řediteli jedné střední odborné školy v Praze a jeho zástupci ve výši dvacet, respektive deset tisíc korun.

Muži za to měli vyhovět požadavkům univerzity při uzavírání dodatků ke smlouvám o nájmu prostor a dát souhlas k rekonstrukčním pracím bez vědomí majitele objektu. Podle podezření policie na jiné úplatky použila dalších 150 tisíc patřících univerzitě.

Nyní ji policie navíc obvinila nejen z vyplácení údajného cestovného, ale i za to, že prý v letech 2007 až 2008 zaplatila z peněz univerzity za dodání a montáž rolet a garnýží do svého soukromého domu i bytu v Praze.

Stejně tak údajně nechala provést na útraty školy instalatérské práce ve svých nemovitostech v Praze a nedaleko metropole. Dohromady tak prý měla univerzitě způsobit škodu 65 tisíc korun.

Školné 48 tisíc korun ročně prý odpouštěla těm studentům, kteří údajně mohli být pro obviněnou nějak prospěšní. Má jít o 27 studentů. Svému zaměstnavateli tak podle policie způsobila škodu na neuhrazeném školném ve výši nejméně 2,8 miliónu korun.

Tzv. náhubkový zákon

Od 1. dubna 2009 vstoupil v platnost tzv. náhubkový zákon. Ten nedovoluje publikovat údaje umožňující zjištění totožnosti poškozených, podezřelých, svědků, či jiných osob zúčastněných na trestním řízení, pokud informace nepodaly samy orgány činné v trestním řízení.

Informace umožňující zjištění totožnosti je možné zveřejnit až po zahájení veřejného hlavního líčení.

Ženě proto nyní hrozí až pětileté vězení za podezření z podvodu, zpronevěry a také porušování povinností při správě cizího majetku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám