Hlavní obsah

Soud rozhodl, bývalí policisté a strážník úplatky brali

Právo, Novinky, Aleš Honus, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek-Místek
Aktualizováno

Okresní soud ve Frýdku-Místku vynesl verdikt v jedné z největších úplatkářských afér v řadách české policie. Před soudem stanulo téměř celé osazenstvo obvodního oddělení z Vratimova. Soud potrestal deset bývalých policistů a jednoho strážníka městské policie v Šenově. Podle verdiktu jsou všichni vinni.

Foto: Aleš Honus, Právo

Provinilí policisté u soudu

Článek

Nejpřísnější trest vyměřil soud Daliboru Radovi, který půjde nepodmíněně na 28 měsíců do vězení. Ostatní vyvázli s podmíněnými tresty. Pět odsouzených dostalo navíc peněžité tresty, zaplatit musí částky v rozmezí od 15 do 30 tisíc.

„Je nutné důrazně odsoudit jejich jednání, které se vyznačuje vysokým stupněm společenské nebezpečnosti. Je otázka, jak dlouho policisté toto jednání praktikovali, my jsme byli omezeni důkazy, které předložila obžaloba,“ řekl soudce.

Dodal, že skupinu soud uznal vinnou z 15 bodů uvedených v obžalobě. Nejpřísněji potrestaný Rada figuroval v deseti z nich. „Dá se říci, že si z toho udělal jakousi živnost,“ řekl státní zástupce Alois Dlouhý.  

Podle obžaloby získali od řidičů v létě 2007 úplatky za desítky tisíc korun, celkem si přišli na 35 tisíc, ke kterým řidičům nedali pokutové bloky. Nejvíce věnoval povedeným strážcům zákona podnikatel, kterého za volantem přistihli pod vlivem alkoholu. Chtěli po něm třicet tisíc, spokojili se nakonec s třetinou.

K jejich smůle je ale v té době sledovali pracovníci tehdejší Inspekce ministra vnitra. Policisté měli ve služebních vozech odposlechy. Obžalováni byli ze zneužití pravomoci veřejného činitele, většina z nich i z přijímání úplatků.

Svou roli u soudu vysvětlovali expolicisté Zbyněk Horka, Drahoslav Jošček, Emil Koval, Roman Málek, Rostislav Nojzer, Tomáš Omelka, Dalibor Rada, Jiří Raszka, Jiří Valko, Lumír Zemánek a také jejich kolega z městské policie Vlastimil Vavrečka. Ten jediný se podle státního zástupce přiznal už v přípravném líčení, ostatní policisté nevypovídali.

Reklama

Výběr článků

Načítám