Hlavní obsah

Výbuch v koksovně v Ostravě zabil dva lidi

Právo, Novinky, Petr Nový, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

V Ostravě - Přívozu explodovala ve čtvrtek nádrž se čpavkovou vodou. Podle záchranářů v koksárně Svoboda zemřeli dva lidé, kteří nebyli zaměstnanci firmy. Na místě zasahovali policisté, hasiči i záchranná služba. Exploze nastala kolem půl deváté ráno. Policie informovala, že byl při neštěstí další člověk zraněn.

Článek

"Mohu potvrdit, že při neštěstí zemřeli dva lidé. Utrpěli vážná zranění neslučitelná se životem," řekl Novinkám mluvčí ostravské záchranné služby Lukáš Humpl.

Foto: Aleš Honus, Právo

Vjezd do areálu hlídá policie.

:. Policisté u vjezdové brány do areálu.

FOTO: Aleš Honus, Právo

Mluvčí záchranářů doplnil, že prvotní volání do Centra tísňového volání bylo o jednom zraněném. Záchranáři ale na místě nalezli dva mrtvé. "Jednalo se o výbuch bez následného požáru," řekl Právu mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Na místě zasahovaly čtyři zásahové vozy a patnáct hasičů. 

Zasahující lékař po příjezdu zjistil, že dvě osoby utrpěly smrtelná poranění, která byla způsobena tlakovou vlnou při výbuchu a odlétávajícími troskami. Jednalo se o muže ve věku dvaapadesát a sedmapadesát let.

"První z nich utrpěl devastující popáleniny hlavy a ztrátová poranění dolních končetin, druhý devastující poranění hlavy a břicha. Popáleniny obou postižených byla neslučitelná se životem a záchranáři již ani jednomu z nich nemohli nijak pomoci," doplnil Humpl. 

FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Mapy.cz

K explozi podle mluvčího firmy OKD-OKK Vladislava Sobola došlo na nádrži použitých čpakových vod. „Nádrž byla v tuto chvíli mimo provoz. Pracovníci externí firmy tam izolovali potrubí, které do nádrže vede. K explozi došlo  ze zatím nezjištěných příčin, které vyšetřuje policie,“ řekl mluvčí Sobol. Dodal, že mrtví muži byli zaměstnanci externí firmy.

Následky výbuchu v koksárně.

FOTO: HZS Moravskoslezskeho kraj

Zároveň ujistil, že koncentrace čpavku ve čpavkových vodách je zcela minimální. „Nehrozí žádný únik čpavku do ovzduší, situaci ale přesto monitorují inspektoři životního prostředí,“ dodal Sobol.

Následky výbuchu v koksárně.

FOTO: HZS Moravskoslezskeho kraj, Bez zdroje

Exploze nastala v odlehlé části rozlehlého areálu koksovny Svoboda, několik stovek metrů daleko od vstupní brány do průmyslového objektu. Celý areál je obklopen vysokými budovami.

Foto: Aleš Honus, Právo

Sanitka vyjíždí z areálu koksovny.

Sanitka vyjíždí z areálu koksovny.

FOTO: Aleš Honus, Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám