Hlavní obsah

Soud osvobodil policistu, který střelou oslepil pronásledovaného mladíka

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý policista Ondřej Ventura, který před rokem vážně postřelil pronásledovaného mladíka, odešel od středečního soudu v Kolíně bez trestu. Obžaloba jej vinila ze zneužití pravomoci, když několikrát během honičky vystřelil a poslední ranou zasáhl dvaadvacetiletého muže do hlavy.

Článek

„Je mi líto, že jsem ho takhle zranil, ale mířil jsem na nohy a zbraň jsem použil podle předpisů,“ hájil se Ventura a jeho obhájce dodával: „Není možné, aby služební zbraň znamenala větší nebezpečí pro policistu než pro zločince a pronásledovaný muž zločincem byl,“ uvedl obhájce.

Vše se seběhlo vloni v únoru v Cerhenicích na Kolínsku. Tamní policisté dostali od vedení příkaz k zadržení Pavla Dumky z této obce, službu měl tehdy Ventura s kolegyní a vydali se pro něj. Věděli, že Dumku hledá policie a soud kvůli jeho obžalobě z pohlavního zneužití 14leté dívky, krádežím, vykrádání aut, ohrožení mravní výchovy mládeže a výtržnictví. Navíc měli podezření na užívání drog, takže věděli, že Dumka není žádné neviňátko.

Dumka ovšem před hlídkou začal utíkat, a tak jej začal Ventura s kolegyní pronásledovat. Po honičce v polích a ulicích obce nakonec Dumka vběhl do jednoho domů v obci, vyběhl na střechu a po střechách začal Venturovi unikat. Ten během pronásledování vystřelil několik varovných ran a když viděl, že mladého Roma nedostihne, zamířil podle jeho výpovědi na nohy prchajícího.

Střela ovšem nezasáhla nohy, ale hlavu a Dumka se skácel na střechu. Střela prošla zboku oběma očima, takže Dumka podle lékařů už nikdy nebude vidět.

Za tyto následky a neoprávněné použití zbraně chce Venturu státní zástupkyně poslat do vězení. I žalobkyně uznala, že Ventura byl šikovný mladý policista, Ventura později od policie sám odešel, ale podle ní střílel zbytečně a byl v této akcí příliš horlivý a zbrkle hazardoval. Proto se proti osvobozujícímu verdiktu odvolala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám