Hlavní obsah

Mladíci půjdou za ukopání bezdomovce na 23,5 roku za mříže

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Bezdůvodné zmaření lidského života potrestala ve čtvrtek soudkyně brněnského Krajského soudu Jaroslava Bartošová, když za ublížení na zdraví poslala do vězení na 12,5 roku teprve dvacetiletého Kamila Procházku a jeho kolegu třiadvacetiletého Martina Spurného na 11 let.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Kamil Procházka (vpředu) a Martin Spurný (vpravo v černém obleku) u brněnského soudu.

Článek

Oba kamarádi se na konci srpna loňského roku vraceli nad ránem z celonočního tahu po brněnských hospodách. Na Ečerově ulici v Brně potkali osmačtyřicetiletého bezdomovce Václava Ondroucha. Ten Procházku oslovil s prosbou o peníze. V mladíkovi ale chytly saze, protože si vzpomněl, že ten samý muž na něj a jeho přítelkyni o několik dní dříve předtím oplzle pokřikoval.

Do zaskočeného bezdomovce se pustil nejprve pěstmi a pak jej doslova vykopal z oblečení. „Chtěl jsem ho jen potrestat tím, že mu vezmu oblečení, nechtěl jsem mu nějak ublížit,“ tvrdil u soudu Procházka.

Kopali jej i na zemi

Zmíněné „potrestání“ se ale změnilo v brutální útok, Procházka začal do ležícího bezdomovce nemilosrdně kopat, po chvíli se přidal i Spurný, který dupl Ondrouchovi do obličeje. Řádění trvalo několik minut, utnula ho až přivolaná hlídka strážníků.

Přestože na místo byla okamžitě přivolaná záchranka, muži již nebylo pomoci a po několika dnech v nemocnici zemřel. „Utrpěl otok mozku s krvácením do mozku, zlomeniny obličejových kostí včetně zlomenin jařmových kostí a čelisti. Další menší poranění měl po celém těle,“ uvedla soudní znalkyně Svatava Duchaňová.

Podle soudkyně Bartošové není pro čin mladíků žádné omluvy. „Obžalovaní porušili elementární pravidlo každé civilizované společnosti - právo na život. Nestačilo jim, že oběť brutálním napadením zneškodnili, ale ještě do něj, když bezvládně ležel na zemi, kopali,“ pravila v odůvodnění soudkyně, zatímco oba mladíci ji poslouchali aniž by hnuli brvou.

Kromě vězení navíc musí Procházka se Spurným zaplatit pozůstalým jeden a čtvrt miliónu korun odškodného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám