Hlavní obsah

Za smrt novorozence padly podmíněné tresty

Právo, ton

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOST

Bývalý primář mostecké porodnice Bohumil Bradáč dostal osmnáctiměsíční a lékař Josef Pulkert patnáctiměsíční podmíněný trest s odkladem na dva roky za svůj podíl na smrti novorozence, jemuž v srpnu 2006 pomáhali na svět.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Někdejší primář gynekologicko-porodnického oddělení Bohumil Bradáč dostal osmnáctiměsíční podmínku.

Článek

"Jsem ráda, že to skončilo a že mi soud dal za pravdu. Jen jsem čekala, že bývalému primáři zakáže činnost, aby se jiné ženě nestalo to, co mně," řekla matka Nikola Moscatová po vynesení rozsudku. Natálka byla jediné dítě, které porodila. "Doktoru Pulkertovi věřím, že je mu to celé líto. Ale primář byl arogantní, nezáleželo mu na pravdě," usoudila.

Holčička zemřela předloni v září. Oba obžalovaní jí v noci z 22. na 23. srpna 2006 pomáhali na svět. Třiapadesátiletý bývalý primář oddělení Bohumil Bradáč a dvaatřicetiletý porodník Josef Pulkert se dlouhé měsíce snažili přesvědčit soud, že za špatné vedení porodu a poškození mozku dítěte může ten druhý. Hrozilo jim až pětileté vězení.

Chybovali oba potrestaní

Osudové noci sloužil Pulkert, Bradáč měl příslužbu. Přestože Bradáč nejméně dvakrát hodnotil patologický test, aniž by se ptal na souvislosti, vinný se necítil. Dostal vyšší trest, protože jen on směl rozhodnout o císařském řezu, jež mohl dítě zachránit.

Mladšího z lékařů soud potrestal za to, že včas primáře neinformoval o slábnoucím tepu srdce nenarozeného dítěte. Ten se však hájil, že situace byla vážná už před tím, než nastoupil službu. "Lékař na gynekologickém oddělení stav správně nevyhodnotil a pak už se to jen zhoršovalo," uvedl.

Když večer pacientka skončila na sále, dítě se v děloze dusilo. Podle soudních znalců je mohla ještě o půlnoci kritického dne zachránit operace, kterou však primář nařídil až druhý den ráno.

"O půlnoci jsem ho budil, mělo se okamžitě operovat, ale on místo toho nařídil, abychom pacientku odpojili  a natočili další křivku do dvou hodin," tvrdil od začátku Pulkert. Té noci měl na starosti sedm žen. "Čtyři do konce mé služby porodily zdravé děti. Jen jediný případ vyžadoval pozornost primáře. Ten však navzdory opakovaným špatným výsledkům testů stále vyčkával," uvedl Pulkert.

Rozhodnou se, zda se odvolají

Oba muži si vzali čas na rozmyšlenou, jestli se proti rozsudku odvolají. Stejně zareagoval jeden ze státních zástupců, jeho kolegyně se jako jediná práva na odvolání vzdala na místě.

Moscatová doufá, že lékaři nakonec trest přijmou. "Jinak to celé začne znovu. Zase budu poslouchat, proč mé dítě zemřelo," uvedla. I kdyby porodníci verdikt přijali, nejméně jednomu jednání se Moscatová nevyhne. Soudkyně ji totiž s požadavkem na zákonem stanovené odškodné za smrt dítěte ve výši 240 tisíc korun a náklady soudního řízení odkázala na civilní soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám