Hlavní obsah

Farář rozprodával kostelní vybavení, soud mu potvrdil podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Nejvyšší soud potvrdil podmínku pro římskokatolického kněze Petra Chovance, který měl v 90. letech za nepatrnou cenu rozprodat vybavení kostela sv. Michala v Dětřichovicích na Bruntálsku. Krajský soud v Ostravě jej loni potrestal třemi lety vězení s odkladem na pět let.

Článek

Chovanec podal proti rozhodnutí krajského i brutnálského soudu dovolání. Podle něj osud porušil zásadu, kdy má v případě pochybností rozhodnout ve prospěch obžalovaného. Důkazní materiál byl údajně nedostatečný a on se provinil nikoli úmyslně, ale z nedbalosti.

Předseda senátu Nejvyššího soudu Michal Mikláš v Chovancově jednání vidí snahu za každou cenu se zprostit viny. O tom, že se dopustil zpronevěry svěřeného majetku, není podle něj pochyb. Chovanec nechal odmontovat zpovědnici, oltář i kazatelnu a prodal i zvon. Umělecké předměty v hodnotě 3 milióny korun si pak odvezli překupníci za 3 tisíce Kč.

"Z obsahu spisu a z odůvodnění rozhodnutí soudů obou stupňů je zřejmé, že soudy v předmětné věci provedly rozsáhlé dokazování a důkazy pak hodnotily v souladu s trestním řádem," konstatovali soudci. V pátek zveřejnili svá usnesení na internetu.

Chovanec se hájil tím, že získané peníze použil na opravu jiných zchátralých kostelů. V procesu dostali podmíněné tresty i překupníci a někdejší památkáři, kteří podezřelý odvoz památek za hranice povolili.

V kostelech zůstaly jen třísky a podstavce

Sám Chovanec byl nejprve odsouzen pouze za odprodej dětřichovického zvonu. V říjnu 2007 odešel od okresního soudu dokonce s pětiletým nepodmíněným trestem, později ovšem krajský soud trest znovu zmírnil na podmínku. Tentokrát je v rozsudku ve výčtu škod zařazena zpovědnice, hlavní i boční oltář, kazatelna, lustr či varhanní skříň bez píšťal. Podle webových stránek ostravského děkanátu je Chovanec nyní administrátorem farnosti v Ostravě-Michálkovicích.

Podle tisku překupníci odvezli z kostela všechno, co se dalo odmontovat, zbyly jen třísky a sokly. Některé věci později policie vypátrala. Za obnovu a opravu kostela nyní bojuje občanské sdružení, nedávno se tam konaly první křtiny po 30 letech. Vykrádání kostelů je v Česku dlouholetý problém.

Reklama

Výběr článků

Načítám