Hlavní obsah

Za nelegální skládku v Nalžovicích jde viník na 2,5 roku do vězení

Právo, Novinky, pno, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘÍBRAM

Dva a půl roku vězení vyměřil okresní soud v Příbrami ve středu podnikateli Petru Budilovi. Trest si odpyká ve vězení s ostrahou za to, že do bývalého vepřína v Nalžovicích na Příbramsku navozil skoro sedm tun nebezpečných odpadů. Podnikateli hrozil až pětiletý trest.

Článek

Budil do bývalého vepřína v Nalžovicích navozil 68 tun chemikálií, které objevili místní lidé na konci roku 2006. Nepodmíněný trest uložil soudce proto, že Budil už je nyní v podmínce za majetkovou trestnou činnost. Zkrachovalo jeho podnikání a on se hájil tím, že nyní už neměl peníze.

Budil se hodlá odvolat, státní zástupkyně se vzdala práva na odvolání, protože soudce vyhověl jejímu návrhu.

:.Nebezpečný odpad v v Nalžovicíchfoto: Právo/Radek Plavecký

„Podle dřívějšího hodnocení to nebyly tak nebezpečné látky, změnila se legislativa,“ hájil se Budil, který nechce jít do vězení, aby nepřišel o rodinu. Proto se chce odvolat ke krajskému soudu.  

Podnikatel se podle obžaloby dopustil nedovolené výroby a držení radioaktivního materiálu a velmi nebezpečných látek. Dále byl žalován za nepovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů, stejně jako z nedovoleného ozbrojování.

Sanaci prostor zajistil Středočeský kraj, který vynaložených 11 miliónů bude vymáhat po viníkovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám