Hlavní obsah

Hlavní aktér vytunelovaných CS Fondů si neodseděl ani vteřinu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dva roky po pravomocném rozhodnutí soudu v případu jednoho z největších finančních tunelů v české historii si jeho hlavní aktér neodseděl z uloženého trestu ještě ani vteřinu. Pětašedesátiletý Josef Matoulek, který dostal za více než miliardový podvod v kauze vytunelovaných CS Fondů osm let, do vězení vůbec nenastoupil. Ústavní soud přitom Matoulkovi trest potvrdil.

Článek

Matoulek to zdůvodnil tím, že má chatrné zdraví. Soud mu proto nástup do zamřížovaného světa odložil.

"Panu Matoulkovi soud odložil výkon trestu na základě vyjádření lékařské komise Vězeňské služby ČR, která v září loňského roku dospěla k závěru, že nástup do výkonu trestu by ho mohl ohrozit na životě. Odklad platí do letošního února a pak se bude znovu rozhodovat,“ řekl Právu mluvčí městského soudu v Praze Petr Kulowiak.

Špatný zdravotní stav

Podle něho Matoulek předložil soudu několik lékařských zpráv, ze kterých vyplývalo, že by ho výkon trestu mohl ohrozit na životě. „Tyto zprávy jsme předložili vězeňským lékařům, kteří dospěli ke stejnému závěru jako jejich civilní kolegové,“ upřesnil mluvčí soudu.

Co konkrétně Matoulkovi brání nástupu do cely, ale nikdo nechtěl s ohledem na lékařské tajemství sdělit.

O vině Matoulka a jeho tří spoluobžalovaných Vladislava Nadě, Tomáše Roitha a Václava Vojtíška rozhodl definitivně Vrchní soud v únoru 2007.

Účty v zámoří

Obžalovaní se podle soudu za účasti dalších osob podíleli v březnu 1997 na pochybném převodu majetku CS Fondů v hodnotě přes 1,23 miliardy korun na účet makléřské firmy Umana u Plzeňské banky. Za tuto transakci pak fondy získaly téměř bezcenné akcie podniku Drůbež Příšovice.

CS Fondy, které počátkem roku 1997 ovládala prostřednictvím správcovské firmy CS Fond finanční skupina Motoinvest, tak o 1,23 miliardy korun přišly. Peníze skončily na účtech v zámoří.

Nejvýznamnější podíl na podvodu měl podle předsedy senátu vrchního soudu Pavla Zelenky právě Matoulek, mimo jiné i kvůli aktivitám směrem k ruskému podnikateli Nikolaji Trofimovovi, jehož firma Kos-Mos byla posledním vlastníkem CS Fondů.

Krácení daní

Matoulka policie zatkla v roce 2005 v souvislosti ještě s jiným případem. Z výroby a prodeje alkoholu měl společně s dalšími osobami připravit stát na dani o 120 miliónů korun. Žalobce ale trestní stíhání zastavil, protože dospěl k závěru, že vzhledem k uloženému trestu z kauzy CS Fondů je to neúčelné.

Další trestní stíhání Matoulka pro podezření z poškozování věřitele probíhá v Plzni, kde už policisté vyšetřování uzavřeli a spis tento týden předali státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám