Hlavní obsah

Hledaní podnikatelé se sami přihlásili protikorupčním policistům

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Na policii se ve středu přihlásila dvojice podnikatelů, kteří jsou od prosince loňského roku celostátně hledaní. Jako jednatelé brněnské společnosti Edbusy nabízeli lidem úvěry, pro které neměli sjednané krytí.

Článek

Policie jednatele firmy v prosinci obvinila z podvodu a neoprávněného podnikání. Ti však zmizeli a bylo po nich vyhlášeno celostátní pátrání. Muži se ve středu sami přihlásili policistům, kteří je zadrželi a umístili do policejní cely. V případě uznání viny jim hrozí až dvanáctileté vězení.

Dvojice podnikatelů provozovala podnikatelský systém Edbusy, zaměřený na zprostředkování finančních produktů Schopná půjčka a Rentiér-PIL.

"Uzavírali smlouvy s klienty až na miliónové půjčky. Neměli však investora na splnění závazků, čímž nebyl systém schopen zajistit slibované úvěry. Tento fakt ale klientům samozřejmě nesdělili. Vzniklá škoda dosáhla výše nejméně 228 miliónů korun,“ řekl mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Zálohové platby přitom muži podle policie přijali od 4191 klientů. Z těchto peněz pak vyplatili 33 klientům více než 22 miliónů korun. Muži podnikali v oboru, na který neměli podle kriminalistů bankovní licenci a další povolení.

Reklama

Výběr článků

Načítám