Hlavní obsah

Loni se při zásazích zranilo přes 400 hasičů, jeden zemřel

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z pohledu počtu zásahů zažili čeští hasiči loni klidnější rok. Celkem jednotky požární ochrany zasahovaly u 102 646 mimořádných událostí. Rok 2008 se ale zařadil mezi nejtragičtější z pohledu počtu usmrcených a zraněných při požárech. zranilo se celkem 406 lidí. Nejvíce pomáhali hasiči u technických zásahů. Jeden hasič při zásahu zemřel.

Článek

Oproti předchozímu roku loni výrazně vznikla výše škod způsobených požáry. Nejvíce zásahů v uplynulých 12 měsících se řadí do skupiny technických výjezdů. S velkým odstupem následují požáry, za kterými byly třetí v pořadí vytíženosti hasičů dopravní nehody. Více než 5500 zásahů zaznamenali hasiči při pomoci u živelních pohrom.

 "Během loňského roku jsme také zaznamenali 8 194 planých poplachů,“ řekl k celkové bilanci českých hasičů mluvčí generálního ředitelství Petr Kopáček.

V roce 2008 hasiči zachránili nebo evakuovali z ohrožených prostor 34 784 osob. Proti roku 2007 narostl počet o 14 944 osob. Nejvíce zachráněných nebo evakuovaných osob bylo při požárech, dopravních nehodách, technických pomocích, živelních pohromách. O život přišel jeden dobrovolný hasič a dalších 406 hasičů bylo zraněno. Z tohoto počtu 276 profesionálních a 130 dobrovolných hasičů.

Nejtragičtější důsledky mívají požáry v domácnostech. V roce 2008 při nich zemřelo 67 lidí bylo zraněno dalších 505 lidí. „Požáry v domácnostech přitom tvořily jen 12 procent všech požárů, škody jimi způsobené přitom přesáhly 350 miliónů korun. Je to nejvyšší dosažená škoda způsobená požáry v domácnostech od roku 1997,“ řekl mluvčí hasičů Kopáček.

Hned po domácnostech bylo nejvíce požárů v dopravě, především aut. Ty si vyžádaly 42 usmrcených osob a 182 zraněných.

Reklama

Výběr článků

Načítám