Hlavní obsah

Policisté z Vratimova brali úplatky, hrozí jim pět let vězení

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Téměř celé někdejší osazenstvo policejního oddělení ve Vratimově u Ostravy stanulo v pondělí před Okresním soudem ve Frýdku-Místku. Bývalým mužům zákona a také jednomu bývalému strážníkovi Městské policie v Šenově klade obžaloba za vinu braní úplatků od řidičů.

Foto: Aleš Honus, Právo

Na lavici obžalovaných usedla jen část policistů z Vratimova, někteří k soudu vůbec nepřišli.

Článek

Policisté podle obžaloby při kontrolách v létě roku 2007 udělovali řidičům pokuty, avšak nedávali jim stvrzenky a peníze si nechávali pro sebe. Celkem si tak za pouhé dva měsíce, kterých se obžaloba týká, údajně vydělali 35 tisíc korun.

Pokuty za jízdu, pásy a alkohol

Pokuty se týkaly většinou rychlé jízdy, alkoholu nebo v jednom případě také nepoužití bezpečnostních pásů.

Svou roli u soudu v pondělí začali vysvětlovat expolicisté Zbyněk Horka, Drahoslav Jošček, Emil Koval, Roman Málek, Rostislav Nojzer, Tomáš Omelka, Dalibor Rada, Jiří Raszka, Jiří Valko, Lumír Zemánek a také jejich kolega z městské policie Vlastimil Vavrečka. Ten jediný se podle státního zástupce přiznal už v přípravném líčení, ostatní policisté nevypovídali.

„Všichni bývalí policisté jsou obžalovaní ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, sedm z nich navíc i z přijímání úplatků,“ řekl státní zástupce Alois Dlouhý s tím, že obžalovaným hrozí až pět let. Soud bude jejich jednání kvalifikovat podle tehdy platné úpravy - pokud by se trestné činnosti dopustili o rok později, hrozilo by jim ještě o tři roky více.

Soudce má důkazů dostatek

U soudu policisté svou vinu popřeli. „Ničeho takového jsem se nedopustil,“ řekl například bývalý policista Roman Málek.Podle žalobce je ale důkazů proti všem obžalovaným dostatek a nejde jen o výpovědi postižených řidičů, z nichž dva na trestnou činnost sami aktivně upozornili.

„Inspekce ministra vnitra nainstalovala do vozidel odposlechy, které zaznamenaly komunikaci s řidiči,“ řekl žalobce. Ne u všech policistů se přitom podařilo prokázat, že si vzali peníze. V případech, kdy je prokázáno jen to, že podnapilého řidiče nechali odjet bez postihu, jsou obžalovaní jen ze zneužití pravomoci veřejného činitele.

Řidičku poslali, ať jim koupí alkohol

Ne vždycky přitom šlo jen o peníze - jednu řidičku totiž policisté poslali do obchodu, kde si nechali koupit čtyři lahve tvrdého alkoholu.

Nejvíce peněz získali od podnikatele, který měl pozitivní dechovou zkoušku na alkohol. „Nejdříve požadovali částku 30 tisíc korun, nakonec se ale spokojili s deseti tisíci korun,“ dodal žalobce.

Hlavní líčení bude pokračovat v dalších dnech výslechy celé řady svědků, příští týden pak přehráváním odposlechů. Zatím není jasné, zda se bude odročovat nebo bude příští týden vynesen rozsudek.

Po odhalení byli všichni policisté okamžitě propuštěni. Obvodní oddělení policie ve Vratimově přitom má zhruba dvě desítky tabulkových míst, takže počet zaměstnanců se po propuštění obviněných policistů snížil na polovinu.

Okresní ředitelství ale tehdy rozhodlo, že službu ve Vratimově budou na přechodnou dobu zastávat policejní posily ze sousedních obvodů. Nyní už je situace na obvodním oddělení stabilizovaná.

Reklama

Výběr článků

Načítám