Hlavní obsah

Sněžná fréza utrhla muži nohu, 600 metrů se plazil pro pomoc

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KRNOV

Šest set metrů bez nohy, kterou mu předtím utrhla sněžná fréza, musel v noci na neděli urazit sedmačtyřicetiletý provozovatel lyžařské sjezdovky Vráclavek u Hošťálkov na Krnovsku.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Sněhová fréza. Ilustrační foto

Článek

Noha se muži do rotující frézy dostala nešťastnou náhodou ve chvíli, kdy v nočních hodinách upravoval povrch sjezdovky. „Pohyboval se na vcholu kopce a během práce mu rotující část stroje vtáhla nohu dovnitř. Přitom došlo k amputaci nohy v oblasti pod kolenem,“ uvedl mluvčí záchranky Lukáš Humpl.

Protože se muž, který provozuje sjezdovku spolu se svými rodinnými příslušníky, nalézal v terénu sám, nezbývalo zraněnému nic jiného než se mezi druhou a třetí hodinou v noci doplazit pro pomoc.

„Musel projevit značnou duchapřítomnost a obrovské sebeovládání, protože se  musel nejprve z frézy vyprostit a potom po sjezdovce směrem dolů urazit zhruba 600 metrů k nejbližšímu obydlenému objektu,“ dodal Humpl.

Ztratil mnoho krve

Manželka ani syn zraněného provozovatele se nechtějí k události vyjádřovat. „Těžko se mi o tom mluví, nebudu vám žádné informace poskytovat,“ řekl syn, který na sjezdovce také pracuje.

Záchranná služba byla o události vyrozuměna krátce před čtvrtou hodinou ranní. Před příjezdem záchranky svědci provozovateli sjezdovky zbývající část nohy zaškrtili, aby nevykrvácel.

„Při našem příjezdu byl zraněný při vědomí, avšak značně podchlazený, s velkou krevní ztrátou a v přímém ohrožení života. Posádka ihned zajistila dva žilní vstupy, kterými začala podávat infuzní roztoky a také léky tlumící bolest,“ dodal Humpl s tím, že záchranka pak muže ve vážném stavu transportovala do krnovské nemocnice.

Tam ho lékaři udržují v umělém spánku. „Nohu měl rozdrcenou do takové míry, že mu ji na operačním sále museli lékaři amuptovat ve stehně. V současné době je hospitalizován na ARO v umělém spánku. Jeho stav je stabilizovaný, ale protože jde o velmi vážné zranění, nelze učinit žádnou prognózu,“ řekla mluvčí krnovské nemocnice Eva Kijonková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám