Hlavní obsah

VIDEO: Pořád na to musím myslet, říká řidič smrtící tramvaje

Právo, Novinky, pno, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVÝ JIČÍN
Aktualizováno

U Okresního soudu v Novém Jičíně začalo v úterý ráno líčení s 25letým Petrem Hrochem. Loni 11. dubna jako řidič tramvaje zavinil tragickou srážku souprav na jednokolejné trati ve Vřesině u Ostravy. Hroch svou vinu přiznal. Při neštěstí zemřeli tři lidé, desítky dalších byly zraněny.

Foto: Aleš Honus, Právo

Petr Hroch

Článek

Hroch kvůli psychickému rozrušení nevypovídá. Jeho výpověď přečte soudkyně. Jako první bude ze svědků vypovídat jedna ze zraněných Helga Ryplová.

Horší než vězení je žít s tím, že tam zemřeli lidé

„Vnímal jsem jak se boří kabiny, probral jsem se až zaklíněný u stropu kabiny. Viděl jsem starší paní od krve, slyšel jsem křik a volání o pomoc. Měl jsem tam zůstat já. Psychicky jsem na tom hůř než fyzicky, pořád na to musím myslet. Na křížení jsem předem myslel, ale ve Vřesině jsem zavřel dveře jel. Měl jsem výpadek, prostě zkrat. Horší než vězení je žít s tím, že tam zemřeli lidé, řada jiných bude mít trvalé následky. Na to nejde zapomenout,“ řekl mimo jiné Hroch v rozhovoru pro ČTK.

Hroch je podle svých slov připraven přijmout trest vězení, neočekává, že by dostal podmínku. „Dnes jsem celou noc nespal, neusnul jsem ani na chvíli. Největší obavu mám z přímého setkání s těmi zraněnými,“ řekl před zahájením líčení.

Sami zranění, kteří se soudu účastní, nedávají řidiči hlavní vinu. Odpovědnost nese hlavně dopravní podnik,“ řekla Marta Krupníková, která měla při nehodě zlomené obě nohy, měsíc byla v nemocnici a stále se léčí. „Už dříve jely na trati tramvaje proti sobě a dopravní podnik s tím nic neudělal, proto je hlavní vina na něm,“ doplnila.

Ostravská nehoda bude patřit k nejtragičtějším v historii.foto: Právo/Josef Gabzdyl

Zraněná Helga Ryplová si při nehodě zlomila žebra, utrpěla otřes mozku. Dnes již zdravotní problémy nemá. „Tou tramvají jezdím pořád a vždycky když tam vidím to pietní místo s květinami a plyšovými hračkami, nemám z toho dobrý pocit,“ řekla před zahájením soudu.

„Z nehody si nic nepamatuji, byla jsem v bezvědomí a probrala jsem se až v nemocnici,“ doplnila.

Tramvaj zničená při páteční nehodě v Ostravě v depuAutor: Aleš Honus

Až do tragické nehody byl provoz na jednokolejné trati číslo 5 zabezpečen tím nejprimitivnějším způsobem - řidiči museli na zastávce ve Vřesině počkat, že přijede tramvaj z protisměru, a teprve potom na jednokolejnou trať vjet.

Přestože dopravní podnik po nehodě tvrdil, že k selhání lidského faktoru v minulosti na trati nedošlo, vyšetřování ukázalo pravý opak. Za několik neoprávněných vyjetí z minulých let dostal dopravce od Drážní inspekce už dvě pokuty, a to ve výši milión korun a 200 tisíc korun.

Žádná z nich ale dosud nenabyla právní moci, dopravní podnik pochybení i odpovědnost za nehodu dodnes odmítá. Také podle názoru policie je jediným viníkem nehody řidič, který jednoznačně porušil bezpečnostní předpisy.  

Reklama

Výběr článků

Načítám