Hlavní obsah

VIDEO: Recidivista dostal za pokus o vraždu doživotí

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Senát Krajského soudu v Hradci Králové v pátek potrestal recidivistu Jiřího Robeše (65) z Chyjic na Jičínsku doživotním pobytem za mřížemi. Uznal jej vinným z toho, že se pokusil zastřelit policistu.

Foto: ČTK

Člen vězeňské služby sundává Jiřímu Robešovi u soudu pouta.

Článek

Robeš se okamžitě odvolal, takže se případem bude zabývat ještě Vrchní soud v Praze. „Můj klient je přesvědčený, že měl být potrestán pouze za vydírání, neboť podle svého tvrzení střílel proto, aby policistu donutil utéci a sám aby mohl zmizet z místa činu,“ řekl Robešův obhájce Libor Čech.

K události došlo na  konci letošního března. Robeš, který loni na podzim podmíněně opustil vězení, kde si odpykával 23letý trest za vraždu vojáka, se v noci vloupal do objektu pošty ve Starém Bydžově na Královéhradecku

Recidivista dostal doživotí. Zdroj: TV Prima

Trhavinou se tam pokusil bez úspěchu otevřít trezor, kde měla pošta uloženu hotovost a ceniny v celkové hodnotě necelých 150 tisíc korun. Ze zásuvky stolu stačil ukrást 750 korun, ale hlukem vzbudil ženu, bydlící v bytě nad poštou a ta zburcovala policii. Na místo se sjeli policisté z Nového Bydžova a Chlumce nad Cidlinou a později dorazila i zásahová jednotka. Ještě před zatčením ale Robeš dvakrát z okna vystřelil na chlumeckého policistu Miroslava Věříše (32), ale naštěstí jej minul.

Obžalovaný se přiznal, ale odmítl, že chtěl policistu zabít. „Nevěděl jsem, že je to policista, neměl uniformu ani brigadýrku. Chtěl jsem ho jen postrašit, abych ho dostal dál od domu a já mohl utéci,“ tvrdil během líčení.

Soudci tuto verzi nepřijali. „Už při prvním výslechu řekl, že nejprve uviděl policejní auto a podle toho zjistil, že policisté jsou na místě. Teprve později začal výpověď měnit,“ řekl předseda soudního senátu Petr Mráka.

Nenapravitelný zločinec

Robeš prožil bezmála 40 let ve vězení. „Celý život je buď ve výkonu trestu, nebo páchá trestnou činnost. I soudní znalci vyloučili, že by u něho existovala šance na resocializaci,“ vysvětlil Mráka důvody, proč se soudci rozhodli zavřít Robeše do konce jeho života. „Chtěl se vyhnout zadržení a kvůli sedmi set padesáti korunám byl ochoten připravit o život mladého člověka,“ dodal.

Státní zástupkyně Lenka Faltusová si ponechal lhůtu k vyjádření, ale s rozsudkem je spokojena, neboť odpovídá tomu, co navrhovala. „Je třeba chránit společnost před pachateli podobných činů. Obžalovaný nevyužil dobrodiní zákona, když byl podmíněně propuštěn z výkonu výjimečného trestu, k němuž byl kdysi odsouzen za dokonanou vraždu, a dál páchal trestnou činnost,“ uvedla Faltusová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám