Hlavní obsah

Vítězslav Hálek měl zachránit textilku, teď mu hrozí pět let vězení

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE

Vitka Brněnec na Svitavsku se roku 2004 dostala do tak zoufalé situace, že sama na sebe vyhlásila konkurs, a čekal ji stejný osud jako stovky českých textilek, jež se ocitly v asijské konkurenci. Konkurzní správce Vítězslav Hálek sehnal peníze na provoz a ve firmě mohlo zůstat 235 pracovníků. V regionu, kde nezaměstnanost v té době byla stále nad 13 procenty, jde o poměrně úctyhodný čin.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Bývalý konkurzní správce Vítězslav Hálek (vpravo) se svým advokátem

Článek

Textilka dodneška šlape a má údajně zakázky na roky dopředu. Přesto konkurzní správce čelí žalobě za porušení povinností při správě cizího majetku. Hrozí mu až pět let vězení.

Soud s Hálkem začal v úterý v Pardubicích a okresní státní zástupkyně mu klade za vinu, že vymáhání dluhů svěřil vymahačské společnosti Eurokredit. Nechal jí vyplatit odměnu ve výši 4,105 miliónu korun, přestože na získání 12 miliónů od dlužníků u nás a ve Skandinávii měla minimální podíl.

„Některé dlužníky oslovil Eurokredit až v době, kdy úpadci Vitce zaplatili. Spíše předstíral činnost. Obžalovaný si neověřil, jakou aktivitu mandantní společnost Eurokredit skutečně vyvíjí,“ řekla před soudem státní zástupkyně.

Hálek: Vyšetřovatelé dostali nepravdivé údaje

Podle obžalovaného Hálka, který v současnosti pracuje jako vysokoškolský učitel na královéhradecké univerzitě, poskytlo bývalé vedení žalující Vitky Brněnec vyšetřovatelům nepravdivé údaje.

„Mohu přesně dokladovat, že Eurokredit vymohl přes 12 miliónů korun, poskytl peníze k tomu, aby byla znovu nastartována výroba ve Vitce. Bez pomoci Eurokreditu by 235 lidí skončilo na dlažbě a ještě by jim bylo nutno vyplatit odstupné 5,28 miliónu korun. Bývalí majitelé pak mohli navíc fungující a perspektivní firmu prodat za 20 miliónů korun,“ argumentoval Hálek. Podle něj výbor věřitelů souhlasil s tím, aby Eurokredit z vymožených pohledávek dostával provizi ve výši 30 procent.

Rozhodne až výslech svědků

Zda má pravdu Hálek, který v minulých letech vyvedl z konkursu další firmy ve východních Čechách (například Unipo), zda Eurokredit skutečně 12 miliónů vymohl nebo zda za čtyřmiliónovou provizi firma se třemi zaměstnanci aktivitu jen předstírala či zda měl dokonce Hálek z pověření Eurokreditu z vymáhání dluhů nějaký osobní prospěch, může potvrdit nebo vyvrátit výslech svědků, které si pardubický soudce Pavel Vaněček předvolává na 28. ledna příštího roku. Hálek se poprvé do centra pozornosti medií dostal jako konkurzní správce vytunelovaného investičního fondu Trend.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám