Hlavní obsah

Za pokus vraždy milence své ženy si odsedí 10 let

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Desetiletý pobyt ve vězení si vysloužil devětačtyřicetiletý Zdeněk Vlášek z Nového Bydžova na Královéhradecku. Letos v červenci chtěl zavraždit milence své manželky, o dva roky mladšího Bohuslava Staňka, a vážně ho pobodal.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Zdeněk Vlášek se svým obhájcem Pavlem Pokorným v soudní síni

Článek

Původně mu hrozil až patnáctiletý trest. Vlášek napadl Staňka v nedalekých Skřivanech. Jak sám řekl, chtěl navštívit svou ženu, která se Staňkem ve Skřivanech žila. Vzal si s sebou nůž. Když na chodbě před bytem uviděl Staňkovy boty, popadl jej vztek, vyrazil dveře a v obývacím pokoji se na svého soka vrhl.

Minimálně sedmkrát jej bodl do různých částí těla a způsobil mu vážná zranění. Náklady na léčení napadeného muže vyčíslila zdravotní pojišťovna na bezmála padesát tisíc korun, které bude muset Vlášek podle rozsudku uhradit. Kromě pobytu ve vězení se Vlášek musí podrobit i ochrannému psychiatrickému léčení.

Vlášek už měl v minulosti potíže se zákonem, ale jeho poslední odsouzení je staré skoro 25 let. Od té doby žil řádným životem, což soudci zohlednili tím, že ho poslali do vězení s ostrahou, tedy mírnějším režimem.

Vlášek přišel s úmyslem zabíjet

„Vzali jsme také v potaz, jak se před tím k němu chovala jeho manželka. Ale shodli jsme se se státním zástupcem na tom, že obžalovaný jednal v přímém úmyslu zabít. Vzal si sebou nůž, i když ho normálně u sebe nenosil. Do těla poškozeného zasadil větší počet ran. Znalci neshledali, že by byl v okamžiku spáchání činu ve stavu snížené příčetnosti,“ odůvodnil rozsudek předseda soudního senátu Luboš Sovák.

Vláškovi také přitěžovalo, že Staňka napadl už dva měsíce předtím. Zaútočil na něho židlí, poranil mu přitom rameno a vyhrožoval mu, že ho zabije. Obě strany si ponechaly lhůtu na případné odvolání, takže verdikt zatím není v právní moci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám