Hlavní obsah

Žárlivý manžel málem ubodal milence své ženy

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Jen málo stačilo a devětačtyřicetiletý Zdeněk Vlášek se stal vrahem. Letos v červenci ve Skřivanech na Královéhradecku napadl milence své manželky Bohuslava Staňka a vážně ho pobodal. V pondělí Vlášek stanul před senátem Krajského soudu v Hradci Králové a nijak své skutky nezapíral.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Zdeněk Vlášek v jednací síni hradeckého soudu

Článek

Za událostí stála jeho žárlivost a vztek kvůli tomu, že mu žena utekla ke Staňkovi po dvacetiletém manželství. Ona dlouholetý vztah označila za peklo a tyranii a uvedla, že Vlášek ji tloukl i několikrát týdně. Vlášek to odmítl jako lež. „Hádali jsme se, to ano, ale za těch dvacet let dostala facku tak maximálně třikrát,“ řekl.

Ať je pravda jakákoli, Vlášek se Staňka pokusil zabít letošního 4. července večer. Rozkopl dveře bytu, kde jeho žena se Staňkem přebývala, tasil nůž, který si přinesl s sebou, a bodal do těla svého soka jako šílený.

Milenec vyvázl jen zázrakem

Státní zástupce Milan Vacek popsal Staňkova zranění takto: bodnořezná rána nad levou klíční kostí a bodnořezná rána v levé klíčkové části, obě zasahující do svaloviny přední hrudní stěny. Tři bodnořezné rány na zádech, pronikající svalovinou, bodnořezná rána na přední straně pravé paže v oblasti deltového svalu, bodnořezná rána na zevní straně pravé paže, úplně přetínající pravý vřetenní nerv.

„Poškozenému způsobil těžkou újmu na zdraví, spočívající v podstatném omezení hybnosti pravé horní končetiny po dobu několika měsíců. Jen shodou okolností jej neohrozil na životě,“ uvedl Vacek.

Zhrzený Vlášek na Staňka nezaútočil poprvé

Vlášek tvrdil, že pokud by se k němu žena vrátila, odpustil by jí. „Ale ona nechtěla. Po dvacetiletém manželství to není lehká situace, ale měl jsem manželku rád. Ten den jsem se šel na ni podívat, myslel jsem, že mi udělá kafe a já zas půjdu. Přede dveřmi jsem ale viděl Staňkovy boty a popadl mě vztek. Párkrát jsem kopl do dveří, ony povolily, vpadl jsem do obýváku a tam ležel na podlaze Staněk. Byl nahý, až na trenýrky," vyprávěl Vlášek.

"Klekl jsem na něj, vytáhl nůž a bodal jsem ho. Vůbec nevím kolikrát jsem ho píchnul,“ řekl Vlášek soudcům. „Kdyby na chodbě nebyly ty jeho boty, vůbec nic by se nestalo, otočil bych se a odešel. Ale ty boty, ty mě strašně naštvaly,“ dodal.

Rozsudek by měl padnout v úterý a za pokus vraždy je sazba až patnáct let. Vláškovi přitěžuje, že Staňka napadl už v dubnu. Zaútočil na něho dřevěnou židlí a zranil mu rameno. Kromě pokusu o vraždu také čelí žalobě za trestné činy ublížení na zdraví, porušování domovní svobody a násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám