Hlavní obsah

VIDEO: Za vraždu choreografa Brjanceva padl 12letý trest

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ
Aktualizováno

Na dvanáct let do vězení poslal ve středu senát Krajského soudu v Hradci Králové dvaatřicetiletého Rusa Dmitrije Nikitina z Petrohradu. Potrestal jej tak za vraždu známého moskevského choreografa Dmitrije Brjanceva.

Foto: Jakub Macháček, ČTK

Dvaatřicetiletý Dmitrij Nikitin byl odsouzen za vraždu známého ruského baletního choreografa Dmitrije Brjanceva

Článek

Nikitin se nepřiznal, k rozsudku se nevyjádřil a patrně se proti němu odvolá. Když jej před pár dny soud vyslýchal, tvrdil, že Brjanceva zabil Jaroslav Roza, s nímž se pokoušel rozjíždět v Česku byznys s rychlým občerstvením, který financoval právě sedmapadesátiletý Brjancev.

„Je mi líto toho, co se stalo, ale nelze to vrátit. Nikdy jsem nikomu neublížil, legálně jsem tu podnikal a sponzoroval různé akce. Pan Brjancev pro mne znamenal mnoho, měl jsem s ním do budoucnosti velké podnikatelské plány,“ řekl Nikitin v závěrečné řeči.

Brjancev zemřel v létě roku 2004. Umělecký vedoucí moskevského Hudebního divadla K. S. Stanislavského a V. I. Němiroviče Dančenka přišel o život tři dny poté, co přiletěl do ČR, a jeho mrtvola byla náhodně objevena tři roky po činu v lese u Budčevse na Jičínsku.

Prudkou hádku provázela střelba

Podle výsledků policejního vyšetřování vyjeli koncem července 2004 Nikitin, Roza a Brjancev v luxusním BMW z Prahy na Jičín. Řídil Roza a Nikitin Brjanceva zastřelil v autě za jízdy čtyřmi ranami z legálně držené pistole během prudké hádky. Tělo pak pachatel a Roza schovali v lese a druhý den zakopali do země. „Majetkový prospěch se nepodařilo prokázat,“ konstatoval státní zástupce Milan Vacek. Roza, který tvrdil, že dostal z Nikitina strach, a proto vrahovi pomohl ukrýt tělo, stíhán nebyl.

Předseda soudního senátu Jiří Vacek odmítl námitku obhajoby, že o vině Nikitina existuje řada pochybností, a proto je třeba obžalovaného zprostit viny. „V tomto případě jsou velké pochybnosti. Domnívám se proto, že ve smyslu obecných zásad měl soud rozhodnout podle našeho návrhu,“ řekl po vynesení rozsudku Nikitinův obhájce Petr Mucha.

Soud je o Nikitinově vině přesvědčen

Soudce Vacek v odůvodnění verdiktu řekl, že Roza nebyl tak úzce navázán na Brjanceva, takže měl méně důvodů se ho zbavit. „Peníze Rozovi na provoz firmy vyplácel Nikitin a ten je dostával od Brjanceva. Považujeme za prokázané, a to i s ohledem na další důkazy a znalecké posudky, že pachatelem je Nikitin,“ uvedl.

Jedinou polehčující okolností pro Nikitina je jeho dosavadní bezúhonnost. „Zohlednili jsme to tím, že jsme mu pro výkon trestu určili mírnější typ věznice s ostrahou,“ řekl soudce Vacek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám