Hlavní obsah

Muž z Plzně krutě týral své děti, dostal 4,5 roku

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Odvolání státního zástupce i žalovaného v kauze týrání tříměsíčních kojenců Ladislava Kokyho ve středu zamítl Krajský soud v Plzni. V březnu letošního roku plzeňský městský soud poslal šestadvacetiletého Kokyho z Plzně za týrání jeho dvojčat na 4,5 roku za mříže. Státní zástupce pro něj původně navrhoval jen pět let, přestože Koky své děti téměř usmrtil.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Ladislav Koky, obžalovaný z týrání dvojčat, v soudní síni.

Článek

Dvojčata budou mít z týrání doživotní následky. Podle závěrů soudu byly v roce 2007 v březnu obě holčičky prokazatelně týrány a se zlomeninami žeber, lebky a poraněním mozku skončily v plzeňské fakultní nemocnici. 

Viníkem podle verdiktu byl právě Koky, žalovaný z týrání svěřené osoby a z ublížení na zdraví. Tehdy se proti verdiktu odvolal jak Koky, který se cítí být nevinným, tak státní zástupce, který pro něj žádal překvapivě pouze pětiletý trest a jeho výkon v káznici s přísnějším režimem.

I přesto, jaké utrpění malé Marcele a Dianě způsobil, ho státní zástupce obžaloval jen z týrání a ublížení na zdraví, kde je velmi mírná trestní sazba. Surovec se tak může dostat na svobodu už za třicet měsíců.

Podle spisu se dvojčata narodila v polovině prosince 2006 s nízkou porodní váhou, a proto další měsíc strávila na novorozeneckém oddělení fakultní nemocnice. Pak si je jejich matka Marcela Kohútová odvezla domů, do bytu v Koperníkově ulici, kde žila spolu s otcem dětí Kokym, svou tříletou dcerou, otcem, bratrem, a jejich potomky.

"Nějak se jí nezdála"

Když ale 8. března loňského roku matka se svým druhem odvezla děvčátko Markétu k lékaři, „protože se jí nějak nezdála“, byli lékaři zděšeni. Miminko krvácelo do mozku, mělo zlámaná žebra, a po přijetí muselo být napojeno na plicní ventilátor. Pět dní nato policie odňala rodičům i druhou holčičku Dianu a i ji odvezli na lékařské vyšetření.

I toto děvčátko mělo zlámaná žebra, lebku, odumřenou část mozku a navíc bylo podchlazené a dehydrované. Krom toho oběma dětem byla v krvi zjištěna poměrně vysoká dávka diazepamu.

Násilí, které vedlo k popsaným zraněním dvojčat, se měl podle žalobkyně dopustit jejich vlastní otec v době mezi 17. lednem a 12. březnem 2007. Měl je opakovaně bít přes zadeček, třást jimi, a jejich hlavičkami i udeřit o tvrdý předmět a tlačit jim na hruď. Obě děvčátka zůstala po 1,5 měsíčním pobytu v nemocnici v péči kojeneckého ústavu, kde jsou dosud. Nelidské zacházení s nimi ale na nich zanechalo trvalé následky.

Koky je závislý na heroinu

„Odvolací soud neshledal v řízení žádné procesní vady. Navíc se Koky několikrát ke svému jednání v obecné rovině přiznal. Následek jeho chování k dětem je děsivý, trest je ale podle soudu přiměřený, neboť se jedná o trest nepodmíněný a při horní hranici trestní sazby, která činí pět let. Odvolací soud uznal i nutné ústavní protidrogové léčení, neboť toto ochranné opatření by mělo spolupůsobit na Kokyho nápravě. Ostatně právě závislost na heroinu a stavy z toho plynoucí, vedly k jeho brutálnímu jednání vůči dvojčatům,“ uvedl v odůvodnění předseda odvolacího soudu Milan Suk.

Proti tomuto rozhodnutí je možný jediný opravný prostředek a to dovolání k Nejvyššímu soudu. Koky se ke středečnímu jednání vůbec nedostavil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám