Hlavní obsah

Vytáhli ženu z potopeného auta, dostali titul Gentleman silnic

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Za svůj život vděčí sedmatřicetiletá Romana Peterková z Ostravy dvěma mužům, kteří ji letos v září vytáhli z auta, jež skončilo po havárii převrácené na střeše v řece Ostravici. Díky své obětavosti si podnikatel Aleš Matoga a řidič z povolání Petr Bystrianský v úterý převzali titul Gentleman silnic, jenž už čtyři roky udělují společně Česká pojišťovna a Policie ČR.

Foto: Aleš Honus, Právo

Petr Bystrianský (vlevo) a Aleš Matoga zachránili Romaně Peterkové život. Za to získali ocenění Gentleman silnic.

Článek

Mladá žena seděla 2. září za volantem seatu a poté, co projížděla kolem řeky se proti ní ze zatáčky vyřítilo nákladní auto. „Strašně jsem se lekla a snažila jsem se vyhnout. Auto se ale rozhoupalo a vyhodilo ho to do řeky. Pak jsem ucítila náraz do hlavy a upadla jsem do bezvědomí. Probrala mne až studená voda, která do auta natekla. Byla jsem celá pod vodou a nemohla jsem si odepnout pás,“ vzpomíná na dramatické chvíle.

Při vší smůle ale měla obrovské štěstí, že na místě zastavili dva řidiči, kteří projížděli kolem. „Viděl jsem jen zvířený prach a automobil, který ležel převrácený v řece,“ řekl Aleš Matoga, který zastavil jako první. Hned po něm zastavil také řidič z povolání Petr Bystrianský a oba muži začali řidičku z potopeného auta vyprošťovat.

Odepnout pás bylo složité

„Paní byla v šoku a strašně křičela. Otevřel jsem přední dveře a snažil jsem se odepnout záchranný pás. Šlo to těžko, protože voda byla kalná a navíc auto se kolébalo a hrozilo, že se převrhne,“ dodal Bystrianský.

Nakonec se ale ženu podařilo vyprostit. „Posadili jsme ji na břeh a po chvíli přijeli záchranáři. Paní měla velké štěstí, že byla připoutaná, jsem si jistý, že jí to zachránilo život,“ dodal.

Romana Peterková při nehodě utrpěla vážnou zlomeninu kloubní jamky a léčila se deset týdnů. „Do konce života vám budu vděčná za to, co jste udělali,“ řekla svým zachráncům poté, co převzali z rukou ředitele ostravské policie ocenění.

Do roku 2010 o polovinu méně obětí nehod

Titul Gentleman silnic za poslední čtyři roky získalo už 46 lidí, z toho šest žen. S projektem Česká pojišťovna vstoupila také do Evropské charty bezpečnosti silničního provozu.

„Tato iniciativa Evropské komise si klade za cíl snížit do roku 2010 počet obětí dopravních nehod na polovinu. V zemích Evropské unie evidují ročně zhruba 40 tisíc obětí silničních havárií,“ tvrdí mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám