Hlavní obsah

Litvínov zakázal demonstraci proti nacionalistům

– LITVÍNOV • Aktualizováno
Právo, Šárka Tonarová

Beze zbraní, ale semknutí v neprodyšnou hradbu těl - takový scénář vypracovali Romové z litvínovského sídliště Janov pro pondělní obranu svých domovů. Přepokládají, že na demonstraci na protest proti povolenému pochodu nacionalistů přijde nejméně tisícovka obyvatel lokality. Litvínovská radnice ale v pátek protiextremistický protest zakázala.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Kvůli pravicovým extrémistům bylo v říjnu v Litvínově nasazeno několik stovek policistů.

Článek

Litvínovský městský úřad v pátek protiextremistickou demonstraci ohlášenou na 17. listopadu v místním sídlišti Janov zakázal, protože se má konat ve stejném místě jako dříve ohlášené shromáždění pravicových radikálů na náměstí Míru a následný pochod do sídliště Janov.

Zakázanou demonstraci ohlásil od 08:00 do 21:00 obyvatel janovského sídliště Pavel Musil, jenž reprezentuje neromskou komunitu. V sídlišti by se podle něj mělo sejít nejméně 1000 lidí.

"O zákazu vím a starosta (Milan Šťovíček) mě na jeho vydání upozornil. Kolize se však týká jen času od 12:00 do 18:00, na kdy je ohlášený pochod do Janova. V té době se skutečně stáhneme do ulice Gluckovy, kterou by pochod vést neměl. Ve zbylém čase ale můžeme demonstrovat i v původně zamýšlených ulicích," řekl Musil.

Romové z Janova: budeme se proti nacionalistům bránit

Romové připouštějí, že když začnou létat kameny, budou se bránit. Tichá demonstrace by se tak snadno mohla změnit v krveprolití.

"Budeme se snažit, aby se naši lidé nevyzbrojovali. Pokud už se to stane, takového člověka chceme eliminovat. Nestojíme o násilí. Bojíme se ale o své nejbližší, své děti a ženy. Janov je v poslední době častým terčem provokací neonacistů. Prosíme své spoluobčany, aby nezůstali lhostejní ke stoupajícímu napětí," uvedl Radek Grunza z Romského křesťanského sdružení.

Vyklidit ulice a sebrat tak pravicovým extremistům důvod k útoku, však Romové odmítli. "Nebudeme se schovávat," vzkázali. "Kdyby nacionalisté našli město bez lidí, házeli by do oken zápalné lahve," tvrdí obyvatel čtvrti Pavel Musil. Právě on ohlásil pokojnou demonstraci v Janově, přestože není Rom. "Nesnáším rasismus. I já mám děti, které mají strach. Nemůžu zůstat u televize a dělat, že se nic neděje," vysvětlil.

Strategii na pondělí vymýšlejí nejen obyvatelé sídliště, ale také město a policie. Radnice varovala, že nedopustí, aby se v ulicích města potulovaly ozbrojené skupinky lidí, ať už sympatizují s kteroukoliv stranou konfliktu.

Romové vnímají situaci velmi citlivě. Podle Jitky Kokyové z Janova požádali o pomoc politiky, včetně ministra vnitra Ivana Langra (ODS). Ten v Brně řekl, že očekává, že policie bude "velmi aktivní a nekompromisní" při potírání projevů extremismu. "Já věřím, že policisté svoji roli zvládnou, a všem těm, kteří chtějí páchat trestnou činnost, vzkazuji, dejte si pozor," řekl Langer.

Romský aktivista: dejte nám vlastní území 

Podle Grunzy se Romové pokusí prosadit také vznik ministerstva pro menšiny, které by řešilo zejména problémy nejpočetnějšího etnika. Další z romských aktivistů Miroslav Tancoš dokonce varoval před hromadným exodem. "Nebo nám dejte území, třeba na Moravě, my se tam vystěhujeme a budeme mít vlastní stát," hřímal. Naznačil, že romská reprezentace připravuje podnět ke změně Ústavy ČR. "Chceme také možnost mít prezidenta," uvedl.

Romské autority se vesměs shodují, že největší starostí menšiny je nezaměstnanost. "Vraťte nám práci, krumpáče a lopaty. Za minulého režimu jsme všichni pracovali," připomněl Tancoš. Stoupenci DS, neonacistického Národního odporu a Autonomních nacionalistů se v Litvínově sešli již v druhé polovině října. Shromáždění vyústilo ve střety s policisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám