Hlavní obsah

Přivezli do ČR tunu zlata, clo a daně neplatili

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dohromady jednu tunu zlata přivezla postupně v letech 2002 až 2004 z Rakouska osmičlenná skupina z Ostravska. Jenže povedení zlatníci jaksi pozapomněli dovoz tohoto drahého kovu nahlásit a nezaplatili za něj clo ani daň.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zlato pak pomocí celého řetězce firem opakovaně fiktivně prodávali dál, aby na jeho původ nepřišel finanční úřad. Jejich nezákonné jednání však státní orgány nakonec přece jen odhalily a celý případ už skončil u ostravského krajského soudu.

Státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, pobočka v Ostravě, už v těchto dnech podal na osmero novodobých zlatokopů obžalobu, potvrdil ve čtvrtek Právu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Sedmi mužům a jedné ženě z Ostravska ve věku od 31 do 60 let tak nyní hrozí za trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby pět až 12 let vězení. Státu měli způsobit škodu nejméně 150 miliónů korun, přičemž větší část se týká neplacení daně a menší nezaplacení cla. Podle policie ale nemusí jít o konečné číslo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám