Hlavní obsah

VIDEO: V Gruzii byl zadržen muž, který vraždil u Prahy

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik týdnů před tím, než začala být Gruzie sužována válečným stavem, se tamním policistům ve spolupráci s českými detektivy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) podařilo zadržet muže podezřelého z vraždy. V roce 2006 měl v Dolních Břežanech zastřelit Ukrajince.

Článek

Vražda se stala v noci 3.února 2006 v restauraci Podkova. Vrah zastřelil šestadvacetiletého Ukrajince. Policisté případ odložili pro nedostatek důkazů. V dalším roce se útvar zaměřil na rozkrytí činnost zločineckého gangu. Tím se dostali policisté i k lidem, kteří dříve působili v Gruzii v paramilitaristické organizaci Mchedrioni. Ta se zaměřovala na nájemné vraždy a další trestnou činnost.

Život v zemích bývalého Sovětského svazu

Letos na jaře se detektivové k případu vrátili, jelikož získali nové informace vedoucí k okruhu lidí, kteří mohli stát za vraždou v Dolních Břežanech. "Podezřelým z vraždy je pětačtyřicetiletý muž z Gruzie žijící v Praze, známý v podsvětí pod přezdívkou Geno. V roce 2007 z Česka uprchl,“ řekl mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Čeští policisté ve spolupráci s gruzínskými kolegy zjistili, že se muž pohybuje na území Běloruska a dalších zemí v regionu. Do Gruzie začal cestovat pod různou identitou. Na muže následně vydal pražský soud mezinárodní zatykač.

Naposledy přijel do Gruzie koncem července. Byl sice varován, že mu hrozí zatčení a chtěl opět rychle prchnout, to už ale nestihl a 25.července byl v Gruzii zadržen. Češi požádali přes Interpol o jeho vydání do ČR.

Vražda na objednávku

"Vše nasvědčuje tomu, že vraždu si objednala kriminální autorita - tzv. VOR v ZAKONE a Geno bylo provedením fyzické likvidace pověřen. Gruzínské zločinecké struktury se vyznačují absolutní loajalitou a semknutostí svých členů. Proniknout do tohoto kriminálního prostředí je pro detektivy všude na světě takřka nadlidský výkon,“ doplnil Hanták.

Tato vojensky organizovaná organizace je vůči svým členům velmi tvrdá a každou neposlušnost bez milosti trestá. Na druhé straně se však dokáže finančně i jinak postarat o rodinu svého "druha“, který byl uvězněn či zlikvidován jinou kriminální formací.

I proto detektivové ÚOOZ považují vyřešení tohoto případu za skutečně velký úspěch, na kterém se podílela i dobrá spolupráce s gruzínskými policisty. V případě vydání a prokázání viny muži hrozí až patnáctileté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám