Hlavní obsah

VIDEO: Soud potrestal ředitele nemocnice za neohlášení heparinových vražd

Právo, Novinky, ČTK, pch, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVLÍČKŮV BROD
Aktualizováno

Bývalý ředitel havlíčkobrodské nemocnice Josef Pejchl byl odsouzen na 10 měsíců s podmíněným odkladem na 1,5 roku. Trest dostal za neoznámení trestného činu, když v jeho nemocnici vraždil heparinový vrah Petr Zelenka.

Foto: Jana Pechová, Právo

Bývalý ředitel nemocnice v Havlíčkově Brodě Josef Pejchl (vpravo) se svým obhájcem Pavlem Dvořákem.

Článek

Rozhodl o tom ve čtvrtek Okresní soud v Havlíčkově Brodě. Pejchl byl soudnímu líčení osobně přítomen, jeho obhájce se po vynesení rozsudku okamžitě odvolal. Případem se tak bude zabývat Krajský soud v Hradci Králové.

"Mám pocit, že žijeme v Absurdistánu," komentoval rozsudek Pejchl. Lékaři, kteří byli na pracovišti se Zelenkou, podle něj o všem věděli a mohli případ ovlivnit. Policie je však zprostila viny hned na počátku.

"Já jsem k tomu přišel jak slepý k houslím a jsem dohnán skoro do basy. Musíme si zvyknout, že policie měří rozdílným metrem," řekl Pejchl. Rozsudek je podle něj nesmyslný.

Státní zástupkyně Zdeňka Tománková s výrokem o vině souhlasí. Nevyloučila však, že podá odvolání proti výši trestu.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Obžaloba vinila Pejchla z toho, že nepodal trestní oznámení v případu takzvaných heparinových vražd. Za to mu hrozily až tři roky vězení. Podle soudkyně Hany Doubkové byl Pejchl už 25. září 2006 dostatečně primářem Pavlem Longinem informován o neoprávněném podávání léku heparin na pracovišti ARO.

Případ však nesprávně vyhodnotil, trestní oznámení kvůli úmrtí jednoho z pacientů bylo na státní zastupitelství podáno až 17. října.

Podle státní zástupkyně Zdeňky Tománkové neoznámil sdělení primáře Pavla Longina, že zdravotník oddělení ARO Petr Zelenka od dubna do září 2006 zabíjí pacienty svévolným podáváním léku na ředění krve - heparinu.

Pejchl, který v hlavním líčení vypovídal v dubnu, svou vinu jednoznačně odmítl. Podle něj nekonala policie, u níž oznámení trestného činu leželo od 20. října. Zelenku zatkli 1. prosince, po Longinově osobní návštěvě na policii 29. listopadu.

Petr Zelenka při vynesení doživotního rozsudkufoto: Reuters/David W Cerny

Zelenka podle soudu od května do září 2006 podáním heparinu zavraždil sedm pacientů, dalších deset se pokusil zavraždit. Soud mu uložil doživotní trest vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám