Hlavní obsah

Žalobce posílá k soudu strážníka za vraždu Američana

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Městské státní zastupitelství v Praze posílá s obžalobou k soudu případ pražského městského strážníka(26) viněného z lednové vraždy amerického spolupracovníka Pentagonu (44). Právu to ve středu řekla mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová s tím, že obviněnému hrozí deset až patnáct let vězení.

Článek

„Bližší informace k samotnému skutku nebudeme sdělovat, pouze to, že státní zástupce podává na obviněného obžalobu s tím, že se ztotožnil se závěry policie,“ podotkla Zenklová.

Čtyřiačtyřicetiletý Američan Mike M. pracoval jako civilní zaměstnanec jedné firmy pro Pentagon v Německu. Do ČR ale často a rád jezdil, měl zde i své české kamarády.

Kromě toho však v Česku zažil i několik nepříjemných zkušeností v podobě opakovaného vykradení svého vozu. V osudnou noc 30. ledna zaparkoval se svým autem v Českomoravské ulici poblíž Sazka Arény v pražských Vysočanech a rozhodl se ve voze přespat.

V té době se nejmenovaný pražský strážník vracel se svými kolegy z městské policie z nočního tahu, kdy oslavovali narozeniny. Kolem jedné hodiny ranní si opilý muž zákona všiml údajně špatně zaparkovaného auta a uvnitř spícího Američana. Protože má strážník ve svém popisu práce hlídkovou a dopravní službu, ozvala se v něm i tehdy v noci jeho profese.

Ačkoli nebyl ve službě a neměl na sobě uniformu, rozhodl se zakročit. Když cizinec z vozu vystoupil, začali se spolu hádat. Podle původních informací policie následnou rvačku sice vyvolal Američan, který měl mít na ruce takzvaného boxera. Vše ale skončilo tragicky poté, kdy strážník vytáhl masivní zavírací nůž.

Cizinci zasadil nejméně tři bodné rány, přičemž jednou z nich trefil přesně Američanovo srdce. Pobodaný muž zemřel na místě ještě dříve, než stačila dorazit záchranka. Městského strážníka pak zatkla státní policie, která pro něj po obvinění navrhla i vazbu. Soud ale podezřelého nakonec propustil na svobodu.

Nadřízení sice po incidentu postavili strážníka mimo službu, nicméně od městské policie jej nepropustili.

Reklama

Výběr článků

Načítám