Hlavní obsah

Přítelkyni muže z kuřimské kauzy odebral soud děti

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Přítelkyni Jana Turka, který figuruje jako jeden z obžalovaných v Kuřimské kauze, odebral soud její dvě děti. Stalo se tak na podnět jejího bývalého manžela, který nechtěl, aby se jeho synové, pětiletá dvojčata, stýkala právě s Turkem. Tomu hrozí v Kuřimském procesu, který bude od středy pokračovat dalšími výslechy u brněnského soudu, až dvanáct let vězení za brutální týrání bratrů Ondřeje a Jakuba.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jan Turek u soudu

Článek

Právě Turek se měl podle státní zástupkyně Zuzany Zámoravcové podílet na nejkrutějším trýznění chlapců, které se dělo na chatě u Veverské Bítýšky nedaleko Brněnské přehrady.

„Poté, co Klára Mauerová nezvládla vyříznout Ondřejovi kus masa z hýždě, který měl sníst, přijeli Jan Turek a Jan Škrla. Děti bili, pálili a Ondřejovi vyřízli z hýždě kus masa a místo překryli spáleninou," prohlásila žalobkyně.

Turek podle obžaloby také vypůjčil psí klece, ve kterých byli chlapci a Barbora Škrlová zavíráni. „Chci popřít týrání dětí, žádné jsem netýral, to je první věc. Druhá věc, to jsou klece, ty jsem Katce Mauerové skutečně zapůjčil, nikoliv ale k týrání dětí, kdybych měl povědomí, že k tomu budou sloužit, nikdy bych je nepůjčil,“ hájil se Turek.

Dříve soud návrh zamítl

Jeho přítelkyni otec děti nevrátil od září 2007. V únoru letošního roku, po půlročním odloučení, vydala soudkyně Městského soudu v Brně Zdenka Mádrová předběžné opatření, kterým děti svěřila do péče otce a matce vyhradila čtyři hodiny návštěv týdně.

Soud ale přitom již na podzim zamítl takřka totožný návrh na předběžné opatření, které podal otec dětí, s tím, že i v tomto případu se musí ctít presumpce neviny. Soudkyně Mádrová, která rozhodla i o umístění Ondry a Jakuba v Klokánku, se nechtěla ke svému rozhodnutí vyjádřit.

„Nebudu tu věc komentovat. Mohu ale říci, že za svými rozhodnutími si stojím,“ řekla Právu. K případu se nechtěl vyjádřit ani otec obou chlapců s poukazem na to, že medializace případu by sourozencům jistě neprospěla. „V září, kdy byl Honza, tedy Jan Turek, obviněn v kuřimské kauze, byli kluci zrovna u bývalého muže. Nevrátil mi je a jen mi poslal mobilem zprávu, že jistě vím proč. Obrátila jsem se ihned na sociálku a policii, ale nikde mi nepomohli. Pak soudkyně rozhodla, že své děti můžu vidět jen 4 hodiny týdně. Copak to může matce stačit?“ říká Turkova přítelkyně.

„Se mnou, s mým bývalým mužem, ani dětmi nikdo od soudu od září nemluvil, nebyla jsem nikde vyslýchána. Naopak se najednou v našem spise objevily znalecké posudky na ty týrané kluky,“ konstatovala matka s tím, že ve spise týkajícím se jejich dětí se objevily i posudky na týrané bratry Ondru a Jakuba. „Vůbec jsem tomu nevěřila, když mi to moje advokátka řekla. Jak je možné, že se tam ty posudky dostaly?“ diví se žena.

Spis má nyní na stole Krajský soud v Brně, který by měl rozhodnout o odvolání proti předběžnému opatření

Reklama

Související témata:

Související články

TÉMA: Soud v kauze Kuřim

Krajský soud v Brně projednává otřesný případ týrání malých chlapců Ondřeje a Jakuba z Kuřimi. Celou kauzu obestírá zvláštní propletenec vztahů všech...

Výběr článků

Načítám