Hlavní obsah

VIDEO: Řidič od Nažidel zůstává za mřížemi, svého činu totiž nelituje

Právo, Novinky, tr, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Brněnský městský soud v úterý nepustil podmínečně na svobodu řidiče Pavla Krbce. Ten dostal osmiletý trest za to, že způsobil tragickou nehodu autobusu u jihočeských Nažidel v roce 2003. Zemřelo při ní 20 lidí. Ve vězení zůstane, protože podle soudu neprojevil lítost nad tím, co se stalo.

Foto: Jan Trojan, Právo

Pavel Krbec krátce poté, co se dověděl, že zůstane ve vězení.

Článek

Kromě lítosti vadí soudci i to, že Krbec neprojevil žádnou účast na majetkovém vyrovnání s pozůstálými po obětech. Proto Krbce nepustil, i když měl dobré posudky z vězení za dobré chování.

Krbec si odseděl polovinu trestu, tedy dobu, po níž má nárok o propuštění žádat.

Pavel Krbec krátce poté, co se dověděl, že zůstane ve vězení.foto: Právo/Jan Trojan

Autobus jel 8. března 2003 z hraničního přechodu Dolní Dvořiště do Českých Budějovic. Řidič vjel do protisměru, převrátil se na bok a padal z asi sedmimetrového srázu. Přitom se mu utrhla střecha.

Sedmnáct lidí zemřelo na místě, další tři později v nemocnicích. Mezi oběťmi byli většinou mladí lidé, kteří se vraceli z lyžařského zájezdu v Alpách.

Vrak autobusu po havárii u Nažidel.foto: ČTK/David Veis

Krajský soud v Českých Budějovicích poslal Krbce k osmiletému žaláři. Uložil mu také desetiletý zákaz řízení motorových vozidel. Soudci se přiklonili k žalobě. Podle jejich verdiktu jel příliš rychle a dostatečně se nevěnoval řízení.

Kromě samotného řidičského pochybení krátce před nehodou měl Krbec ale i další problémy. Dokonce nevlastnil ani platné profesní oprávnění k řízení autobusů.

Reklama

Související témata:

Související články

Řidič od Nažidel trvá na poruše

Pavel Krbec z Chebu, jehož ruce svíraly volant dvoupatrového neoplanu v tragickém okamžiku, kdy autobus u Nažidel na Českokrumlovsku vyletěl ze silnice...

Výběr článků

Načítám