Hlavní obsah

Za pobodání krajana dostal Slovák deset let

Právo, her

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

S desetiletým trestem odešel v pondělí od plzeňského krajského soudu jednačtyřicetiletý Slovák Július Vetrecin. Trest dostal za pokus zavraždit svého krajana, navíc byl vyhoštěn ze země na dobu neurčitou. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Július Vetrecin v soudní síni se svým obhájcem.

Článek

Podle žaloby 3. února letošního roku v noci na ubytovně v Rokycanech bodl pětkrát svého krajana Emanuela Macelo zezadu do hrudi. Pak ho řízl do obličeje a nohy. Způsobil mu těžké zranění, muž nezemřel jen díky rychlé lékařské pomoci.

Útočník od rána pil. Jeho kamarádka měla narozeniny, hned ráno mu tak nalili vodku, pak pil i víno a pivo. Navíc ho bolely zuby, tak si bral ještě prášky. Odcházel během dne chvílemi spát.

"Měl jsem hlad, tak jsem si v kuchyni vzal nůž a šel do pokoje za Macelem... někdo tam do mě vrazil... Macelo měl na ruce boxera a já se bál, aby ho proti mě nepoužil, tak jsem ho bodl, chtěl jsem ho bodnout do ruky, abych ho odzbrojil. Já byl v nějakém šoku, nikdy se mi nestalo, abych na někoho takhle útočil nožem...“ řekl Vetrecin.

"Jeho obhajobu, že spolu s pitím alkoholu polykal prášky proti bolesti zubů, soud považuje za účelovou a navíc podle znalců léky nemohly ovlivnit výrazněji jeho ovládací a rozpoznávací schopnosti. Kromě toho podle všech svědků byl útočníkem právě Vetrecin. Navíc po činu se snažil umýt nůž, kterým bodal a přesvědčovat svědky, aby vypovídali, že bodal někdo jiný. Tak nejedná někdo, kdo je pod výrazným vlivem léků nebo alkoholu,“ uvedl v odůvodnění rozsudku Tomáš Bouček, předseda senátu.

"To, že jeho čin nebyl dokonán, není jeho zásluha, ale rychlé lékařské pomoci,“ dodal Bouček.

Reklama

Výběr článků

Načítám