Hlavní obsah

Krádež století Procházkovi vyšla až napodruhé, první pokus překazil šéf

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Když loni 1. prosince nakládal František Procházka se svým komplicem v žižkovském sídle společnosti G4S půlmiliardu korun v hotovosti do falešné dodávky, byl to prý již druhý pokus o krádež století. Policie je totiž podle informací Práva přesvědčená, že ten první se uskutečnil o měsíc dříve, 3. listopadu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"K nedokonání krádeže tento den zřejmě nedošlo jen kvůli tomu, že do firmy přišel neplánovaně jeden z vedoucích,“ řekl k tomu Právu zdroj blízký vyšetřování.

Stejně jako při úspěšném pokusu ze začátku prosince si Procházka měl napoprvé vybrat k činu sobotu, kdy je v tzv. počítárně peněz bezpečnostní agentury největší klid a kdy je tam také nejvyšší hotovost. Vyplývá to z textu obvinění, které policie sdělila letos v březnu údajnému Procházkovu komplici Milanu Čermákovi.

Při prvním pokusu měl omámit kolegu

Detektivové během vyšetřování podle tohoto dokumentu přišli na to, že Procházka první listopadovou sobotu podal pracovníkovi operačního střediska agentury uspávací prostředek.

O měsíc později už každopádně Procházkovi vyšlo všechno podle plánu, detektivové jsou přesvědčeni, že peníze ze sídla společnosti odvezl právě Čermák.

Opírají se přitom především o jeho pachovou stopu nalezenou v dodávce, kterou Procházkův komplic ze sídla bezpečnostní agentury stovky kilogramů peněz v hotovosti odvezl, a také o výpověď svědka, podle které o rekordní krádeži mluvil se svým známým už loni v létě v restauraci v obci Sloup v Čechách.

Z monitoringu pohybu Čermákova mobilního telefonu policie také zjistila, že se v inkriminovanou dobu v oblasti Žižkova a Vinohrad pohyboval.

Policie nemá důkaz, tvrdí obhájci

Čermákovi advokáti nicméně tvrdí: pořádný důkaz policie v ruce nemá. "Podali jsme proto koncem minulého týdne návrh na zrušení jeho stíhání,“ řekl Právu Richard Němec z týmu advokáta Jiřího Teryngela, který Čermáka zastupuje.

Podle Němce je prokázáno pouze to, že měl Procházka komplice. "To, že by jím měl být právě Čermák, prokázáno nebylo,“ poznamenal Němec.

Čermák má pestrou kriminální minulost

Státní zástupce bude muset v nejbližší době rozhodnout i tom, zda Čermáka nechá ve vazbě nebo zda ho propustí na svobodu. Ve čtvrtek totiž uplyne tříměsíční vazební lhůta a police bude muset opět prokazovat, že pro Čermákovo držení za mřížemi stále existuje pádný důvod.

Doposud se o údajném Procházkovu komplici hovořilo jako o tajemném muži bez minulosti, o kterém téměř nikdo nic nevěděl. Právu se teď nicméně podařilo zjistit, že padesátiletý Čermák má s vězením poměrně bohaté zkušenosti.

Za drobné krádeže byl poprvé odsouzen jako šestnáctiletý už v roce 1974, o pět let později pak dostal za ozbrojenou loupež osmiletý trest vězení, ze kterého si díky podmínečnému propuštění odseděl pouze pět let. Dalších sedm let vezení si pak za krádeže a další trestné činy vysloužil v roce 1987.

Právu to pomocí výpisu z Čermákova trestního rejstříku z poloviny devadesátých let potvrdil jeden ze severočeských kriminalistů, který se jeho trestnou činností před deseti lety dlouhodobě zabýval.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Dnes je nicméně podle Němce potřeba na Čermáka hledět jako na netrestaného. "Podle mých informací mu byly tresty v souladu se zákonem zahlazeny,“ uvedl advokát.

Mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová se k minulosti obviněného odmítla jakkoliv vyjádřit. Kriminální minulost je přitom velmi důležitá např. při případném rozhodování soudu o výši trestu, člověk s čistým trestním rejstříkem zpravidla z líčení odchází s mírnějším trestem než recidivista.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám