Hlavní obsah

Při krádeži záměrně přejel dodávkou majitele pozemku, dostal 10 let vězení

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přejel člověka, i když tomu mohl zabránit. Navíc před tím kradl. Za to v pondělí poslal plzeňský krajský soud Pavla Šejnu (35) na 10,5 roku do vězení. Ve znění paragrafů to bylo za pokus vraždy, maření úředního rozhodnutí a krádež.

Článek

Jeho kumpána Miloše Jarošíka (34) z Českých Budějovic, který se s ním na krádeži podílel, poslal do vězení na 10 měsíců. Šejnovi navíc uložil soud zákaz řízení automobilu na čtyři roky a zaplatit poškozenému a zdravotní pojišťovně dohromady více než milión korun. Rozsudek zatím není pravomocný, neboť si všechny strany ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Podle rozsudku loni 16. března kolem jedenácté večer přijeli oba žalovaní s dodávkou do obce Břasy na Rokycansku s úmyslem na neoploceném pozemku odcizit střešní tašky.

Když je společně nakládali, byli přistiženi majitelem Jiřím Vyčichlem mladším a jeho otcem. Jarošík odešel a Šejna nastartoval auto s naskládanými taškami v úmyslu ujet. Starší Vyčichlo mu udeřil lopatou do čelního skla, Šejna ale pokračoval v jízdě, muže srazil a přejel, i když tomu mohl zabránit.

Muž utrpěl těžká zranění

Poškozený utrpěl rozlomení pánve, zlomeniny žeber, stehenní kosti, lopatky, pažní kosti a zároveň protržení plic, a byl tak bezprostředně ohrožen na životě. Nyní je v invalidním důchodu a dodnes má z těchto zranění následky. Šejna pak dojel do Plzně, kde vůz odstavil u Boleveckého rybníka.

„Soud neuvěřil obhajobě Šejny, že netušil, že by někoho přejel. Muže před vozem podle vlastní výpovědi viděl, přesto nezastavil a pokračoval v jízdě. Musel si být vědom, že může poškozeného usmrtit, když ho přejede naloženým několikatunovým automobilem. Z toho také jednoznačně vyplývá hodnocení činu jako pokusu vraždy. Polehčující okolnosti soud žádné neshledal, naopak, oba žalovaní se v minulosti již opakovaně dopouštěli trestné činnosti, převážně majetkové,“ uvedl v odůvodnění předseda senátu Tomáš Bouček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám