Hlavní obsah

Nebyl to úplatek, ale půjčka, hájí se stíhaný politik

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Nebyl to úplatek, ale půjčka. S touto obhajobou podle zjištění Práva přišel v průběhu policejního vyšetřování plzeňský zastupitel a radní prvního městského obvodu za ODS Petr Tofl, který je stíhán za korupci.

Článek

Loni v prosinci ho policie obvinila, že od společnosti Blue Earth, s. r. o. přijal půl miliónu korun za to, že se postará o urychlení oprav objektu, který má firma od města v pronájmu. Peníze před více než dvěma roky předal Toflovi ředitel Blue Earth Jiří Galoda.

Schůzku si přitom natočil skrytou kamerou. Kompromitující videokazetu našli kriminalisté loni v listopadu při domovní prohlídce u Galody, kterého zatkli v souvislosti s podezřením z jiné trestné činnosti. Na základě nahrávky pak obvinili z úplatkářství jak Tofla, tak Galodu.

Oba obvinění zpočátku nedokázali celou záležitost hodnověrně vysvětlit. Tofl nejprve odmítl vypovídat do policejního protokolu a stejně reagoval i na dotaz Práva. Galoda krátce po obvinění uvedl, že nešlo o úplatek, ale o zálohu na dodávku oken pro stavbu. Právu se podařilo zjistit, že oba stíhaní muži přišli o měsíc později s vysvětlením, že se jednalo o půjčku. To nyní tvrdí i Galoda s tím, že na půjčku existuje „papír“ ověřený notářem.

Nevzpomněl si

„Na začátku vyšetřování jsem si na to nevzpomněl. Měl jsem plno práce,“ reagoval v pondělí Galoda na otázku, proč s verzí o půjčce přišli s Toflem až v průběhu vyšetřování. Na žádnou půjčku si ale nevzpomíná jeden ze dvou současných spolumajitelů společnosti Blue Earth Petr Homolka. „O ničem takovém nevím,“ prohlásil včera.

Zpravodaj Práva už dříve hovořil s podnikatelem Tomášem Fričem, který byl většinovým vlastníkem firmy Blue Earth v době, kdy Galoda peníze Toflovi předal. „Peníze jsem Galodovi pro Tofla připravil já. Z nahrávky je naprosto jasné, na co těch půl miliónu bylo určeno,“ uvedl Frič, který o její existenci věděl, ale s jejím obsahem se podle svých slov seznámil, až když ho k tomu policisté vyslýchali. Podle něho je z videozáznamu patrné, že jde o úplatek, a je dokonce slyšet, jak Galoda Toflovi peníze předává se slovy: „Tady máš ještě seznam věcí, které za to zařídíš.“

Další peníze prý měly být ještě vyplaceny

Kriminalisté se nyní snaží verzi o půjčce prověřit, protože budí pochybnosti. „Ověřujeme určité dokumenty. Případ proto ještě uzavírat nebudeme,“ sdělill na dotaz Práva policista Václav Ochoc, který vede vyšetřování. Bližší podrobnosti s ohledem na probíhající vyšetřování nechtěl sdělit.

„Pokud prokážeme, že se ze strany obviněných jednalo o dodatečně a účelově vyrobený důkaz, posílíme tím pozici státního zástupce před soudem,“ konstatoval policista.

Cílem společnosti Blue Earth podle Friče bylo, aby město zatlačilo na zhotovitele stavby, který měl v rámci záruky napravit chyby, které znemožňovaly využít objekt v plném rozsahu. V tom měl právě Tofl pomoci a využít přitom kontakty a úzké vazby na špičky ODS, která tehdy prakticky ovládala radnici stejně jako nyní.

Úkolem Tofla podle Friče bylo, aby město přimělo stavaře, aby co nejrychleji chyby odstranili. „Půl miliónu byla jen jakási záloha s tím, že jakmile se s opravami pohne, měly být Toflovi vyplaceny další peníze. Já jsem dal peníze a pan Galoda se měl o ty věci kolem oprav postarat,“ sdělil Frič.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám