Hlavní obsah

Soud řeší, zda podnikatel prodal svítilny, nebo zbraně

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Před senátem Krajského soudu v Brně stanul ve středu brněnský podnikatel Rostislav Moudrý. Státní zástupce ho viní z nedovolených obchodů s vojenským materiálem. Moudrého firma Eurolamp od roku 2002 dovezla z USA několik stovek taktických svítilen M6 s laserovým světlem. Ty se většinou používají jako doplněk zbraní.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Podnikatel Rostislav Moudrý před soudem

Článek

Výrobky pak podnikatel nabízel na internetu, kde si je koupili tři lidé. Zbytek svítilen, které se mezi laickou veřejností nazývají „laserovými zaměřovači“, prodal českým policejním složkám.

„Tato svítilna není definována jako vojenský materiál, to nám potvrdili znalci i advokáti. Udělali jsem maximum pro to, abychom se nedostali do konfliktu se zákonem. Vždyť v hračkářstvích nebo na tržnicích se dají koupit plastové pistole s laserovými ukazovátky, které mají podobný výkon jako M6,“ hájil se Moudrý, podle kterého by mohla za jeho stíháním stát snaha jiných prodejců odstranit nepohodlnou konkurenci.

Zřejmě nejvíc světla do celého případu vnesl soudní znalec Václav Hajný, který nejprve vysvětlil rozdíl mezi laserovým zaměřovačem a laserovým ukazovátkem.

„Zaměřovač musí mít vysílač a přijímač, je to složité zařízení, které se používá třeba u naváděných raket a podobně. To, co je třeba na puškách nebo samopalech, to je laserové ukazovátko,“ vykládal znalec.

„Pokud tato svítilna není spojena se zbraní, tak není zakázaným doplňkem. Samotná svítilna s ukazovátkem se totiž dá použít i jinde - ve stavebnictví, speleologii nebo tam, kde je třeba ve zhoršených podmínkách na něco posvítit a přesně ukázat. Pokud by si toto ukazovátko ale někdo nasadil na zbraň, tak jedná protizákonně. Výjimku tvoří samozřejmě vojáci, policisté a celníci,“ dodal znalec.

Hajný ve svém emotivním projevu kritizoval i volně prodejné plastové napodobeniny zbraní, ke kterým lze velmi levně na tržnicích dokoupit i podobné lampy, kvůli kterým stojí Moudrý před soudem.

„Kdyby na mě někdo za šera vytáhl takovou hračku, tak budu střílet, protože nejsem schopen rozpoznat rozdíl,“ dodal znalec. Rozsudek by u soudu mohl zaznít v nejbližších dnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám