Hlavní obsah

Opice pokousala dívku v brněnské tramvaji

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Nepříjemný a nečekaný zážitek si v pondělí odpoledne odnesla z cesty tramvají v Brně jedenáctiletá dívka. Během jízdy brněnskou částí Bystrc ji totiž pokousala opice. Nezodpovědná majitelka kousavého primáta po incidentu z tramvaje vystoupila a odešla.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zvíře napadlo dívku v brněnské tramvaji. Ilustrační foto.

Článek

„Bezradné dítě si tak odjelo ošetřit ránu domů. O všem pak dívka informovala také matku, která případ oznámila městským policistům,“ řekl mluvčí strážníků Zdeněk Novák s tím, že po majitelce opice i jejím přibližně třiceticentimetrovém mazlíčkovi strážci zákona intenzivně pátrají. Najít majitelku primáta je totiž velmi důležité právě pro pokousanou dívku.

„Určitě hrozí infekce třeba bakteriální nákazou. Nebezpečná nákaza po kousnutí v našich zeměpisných podmínkách asi nehrozí, je ale nutné říci, že riziko přenosu salmonely, hepatitidy nebo opičí obdoby viru HIV tady je. Nicméně to riziko je malé,“ upozornil veterinář Stanislav Mazánek z brněnské zoo s tím, že chovatelé opic, ale i ostatních exotických zvířat mají povinnost své mazlíčky registrovat na Krajské veterinární správě.

„Opice se v České republice neočkují, proto by opice měla být po dopadení alespoň pět dní umístěna k veterináři na pozorování, aby byla vyloučena třeba možnost nákazy vzteklinou,“ dodal veterinář. Podle mluvčí Dopravního podniku Hany Pohanové žena s opicí zjevně porušila přepravní řád.

„Je to sice netradiční případ, ale platí, že každé zvíře je nutno přepravovat tak, aby nemohlo dojít třeba k pokousání,“ dodala Pohanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám