Hlavní obsah

Policie řešila za čtvrt roku 48 vražd

Právo, hyp, lh, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od začátku letošního roku do konce března zaznamenala policie 48 vražd, to je o devět případů méně než za stejné loňské období. Statistiky zveřejnilo policejní prezidium. Mezi mordy vedou dlouhodobě ty způsobené napjatými osobními vztahy, následují loupežné, na objednávku a sexuálně motivované.

Článek

I když dosavadní letošní celostátní statistiky vyznívají příznivě, někde i rostly. Například ve středních Čechách policie loni řešila ve sledovaném období jednu vraždu, letos pět.

Krizová 90. léta

Policejní statistiky vykazují za uplynulých 40 let největší výkyvy směrem vzhůru v 90. letech. Tehdy v ČR začala éra účtování cizojazyčných mafií, řešení pří mezi podnikateli. V jejich pozadí byly konkurenční boje i alkohol.

Nově se objevily vraždy na objednávku. Podle šéfa pražské mordparty Josefa Lottese se na ně dají ochotně najmout jak cizinci, tak Češi. „Na růstu počtu vražd v porevoluční době se u nás podepsala i amnestie v roce 1990, díky které se ven dostali i lidé, kteří v trestné činnosti okamžitě pokračovali,“ dodal.

Otevření hranic přineslo policistům i problém při hledání tlumočníků. Ne každý byl ochotný jít proti krajanovi. Strach z pomsty byl velmi reálný. „Měli jsme i případy, kdy tlumočník hrál dvojí hru. Nyní už mezi námi panuje důvěra,“ uvedl Lottes.

Konstatoval, že cizincům z postsovětských zemí v posledních letech neprochází ani taktika opustit po činu ČR a ztratit se v mateřské zemi. Čeští kriminalisté si totiž ve státech na východě od našich hranic vybudovali vynikající kontakty.

Nehádat se v kuchyni

Podle kriminalistů se dá některým vraždám předcházet, konkrétně těm s nadsázkou nazývaných domácí zabijačky. Jejich rada zní ¬nehádat se s partnerem v kuchyni a v místnostech nevystavovat na zeď nože. Nejedna ostrá pře totiž končí tragickým bodnutím.

Myšlení pachatelů se podle Lottese však v čase příliš nezměnilo. Stále ve snaze čin zakrývat manipulují s mrtvými těly, zakopávají je i čtvrtí. Podle něj ale dokonalá vražda, tedy zločin, který by se nedal odhalit, neexistuje.

„Samozřejmě máme pomníčky. Jsem ale přesvědčen, že jsou způsobeny lidským faktorem,“ podotkl a dodal, že jim vydatně pomáhají nové vědecké technologie: „Taková genetika je fantastická věc a vyvíjí se tak rychle, že se nestačíme divit. Do podrobností zabíhat nechci. Čím méně má protivník informací, tím lépe.“

V roce 1967 zemřelo násilně na území nynější ČR 120 osob, o třicet let později 291, loni pak 196.

Počet vražd v Česku*
RokVražd
1967120
1977101
1987139
1997291
2007196
* Pozn.: Roky 1967, 1977 a 1987 odrážejí odpočty od československých statistik.
Zdroj: Policejní prezidium ČR

Reklama

Výběr článků

Načítám