Hlavní obsah

Soud chce doklad, že mrtví u Nažidel byli na zájezdu

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Doložit cestovní smlouvu s někdejší cestovní kanceláří Vlna v Chomutově chce v případu cesty karlovarských lyžařů do Alp, jejíž tragický konec připomíná pomníček mrtvým u Nažidel, plzeňský krajský soud. Ten totiž už čtyři roky projednává žalobu otce jedné z 19 obětí neštěstí na majitele cestovní kanceláře o výši odškodnění za smrt syna.

Foto: David Veis, ČTK

Pietní místo nehody u Nažidel

Článek

Soud při posuzování žaloby Karla Harta na majitele tehdejší cestovní kanceláře Vlna Eduarda Knappa kvůli finančnímu odškodnění začal zkoumat, zda se jednalo o zájezd podle zákona o cestovním ruchu. Podle toho chce zřejmě soud rozhodnout o možném odškodnění Hartových za smrt jejich syna.

Jenže smlouvu Hartovi, kteří jsou průběhem soudního sporu a taktikou žalované strany otřeseni, nemají k dispozici. Nyní mají obavy i o konečný rozsudek.

Jednotlivé smlouvy zřejmě chybí

„Platil jsem 11,5 tisíce korun za zájezd hotově panu Miloši Pachtovi, který tehdy sháněl další účastníky zájezdu, aby naplnil autobus vedle zhruba dvaceti zájemců z plaveckého oddílu TJ Slovan Karlovy Vary,“ uvedl Hart, podle kterého Pachta zřejmě doplněné účastníky zájezdu přihlásil hromadně, takže jednotlivé smlouvy chybí.

„Bohužel pan Pachta při nehodě rovněž zahynul a v jeho pozůstalosti se žádné smlouvy nenašly, vše se vypařilo,“ krčí rameny Hart.

„Protistrana ví, že mrtví nemluví, jenže já nevěřím tomu, že dvacet lidí bylo v autobuse bez smlouvy. Aby se vyhnuli odpovědnosti, tak z nás dělají gaunery, kteří posílají na zájezdy své děti načerno,“ kritizoval Hart, který u soudu předložil také úmrtní list s místem smrti u Nažidel a videozáznam z místa nehody s rozervanými ostatky svého syna.

O odpovědnosti za nehodu nemůže být řeč

„Nikdo nezpochybňuje, že při nehodě zahynuli lidé a že jedním z nich byl syn pana Harta,“ uvedl Knapp, podle kterého chce všechny podklady k zájezdu soud a nikoliv on. „Soud nechce doložit, že Viktor Hart zahynul, ale chce doložit, že byl účastníkem zájezdu podle zákona o podnikání o cestovním ruchu,“ vysvětloval Knapp, který se za smrt účastníků zájezdu necítí odpovědný.

„Každý člověk má právo podat žalobu, ale o odpovědnosti za nehodu nemůže být z mé strany řeč. Jestli je žaloba oprávněná, rozhodne soud,“ dodal.

„Nám nejde o peníze, protože naše děti nejsou na prodej,“ vysvětloval Hart smysl žaloby. „Chceme žalobou poukázat, že státní legislativa je neschopná, že jeho výkonná moc nedokáže potrestat strůjce masakru,“ uzavřel. Další líčení se uskuteční v Plzni ve středu 21. května.

Podle několika dotázaných expertů v oblasti cestovního ruchu může postup soudu ovlivnit praktiky organizátorů hromadných zájezdů, kteří si ulehčují práci tím, že na jednu smlouvu nebo označení zájezdu jede více lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám