Hlavní obsah

Za brutální vraždu kamarádky dostal mladík 12 let

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Na dvanáct let do věznice s ostrahou poslal ve středu senát zlínské pobočky Krajského soudu v Brně osmnáctiletého Pavla Hrajnohu z Kroměříže. Loni brutálně zavraždil svoji čtyřicetiletou kamarádku. Následně ji okradl a ponechal si její platební kartu. K činu se u soudu doznal.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Pavel Hrajnoha u soudu.

Článek

Lítost nad hrůzným činem projevil až při závěrečném líčení. Mladíkovi hrozil až patnáctiletý trest ve věznici se zvýšenou ostrahou. Předseda senátu Radomír Koudela však zvolil spodní hranici trestu, a to kvůli mladíkově dřívější beztrestnosti, nízkému věku a možné resocializaci.

Středeční rozsudek ještě nenabyl právní moci, obžalovaný Hrajnoha si ponechal lhůtu na odvolání.

S trestem jsou smířeni rodiče čtyřicetileté oběti. „Neovlivníme výši trestu, zákony jsou bohužel postavené tak, jak jsou. Je to sice mladý kluk, ale dceru nám to nevrátí,“ řekli bezprostředně po skončení soudu.

Za své jednání se obžalovaný omluvil až při včerejším závěrečném líčení. Nikdy dříve neprojevil lítost. „Moc mě to mrzí. Je mi to moc líto. Nevím, proč jsem to udělal,“ byla jeho jediná slova v soudní síni.

Hráli hry na počítači

K vraždě došlo 10. prosince v městském bytovém domě. Obžalovaný byl v inkriminovanou dobu na návštěvě u své čtyřicetileté kamarádky. Hráli spolu počítačové hry.

Už od osmé hodiny ranní popíjel Hrajnoha alkohol. Během dne spořádal pět piv, litr vína a půl litru rumu. Kolem třinácté hodiny mohl mít podle soudních znalců 4,37 promile alkoholu v krvi. Ještě tentýž večer měl 2,97 promile. Sám obžalovaný přiznal, že v osudný den vykouřil i cigaretu marihuany.

K vraždě došlo zřejmě po sedmnácté hodině. Podle soudu mladík ženu napadl s úmyslem ji usmrtit, když ji srazil z postele, dusil polštářem a rdousil. Poté jí do zad zasadil nejméně patnáct bodných ran neznámým předmětem. S největší pravděpodobností šlo o šroubovák.

Pět ran bylo podle soudních znalců smrtelných, kdy vražedný nástroj pronikl až do dutiny hrudní. Žena zemřela na místě na následky krvácení do mozku a rozsáhlé vnitřní krvácení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám