Hlavní obsah

Podnikatelé připravili banky o 200 miliónů, dostali pět let

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Pět let vězení vyměřil ve čtvrtek Krajský soud v Ostravě podnikatelům Lubomíru Slunskému a Zdeňce Krhutové za rozsáhlé úvěrové podvody z počátku devadesátých let. Na verdikt obžalovaní čekali déle než patnáct let.

Foto: Aleš Honus, Právo

Docent Lubomír Slunský a Zdeňka Krhutová se proti rozsudku okamžitě odvolali. Tvrdí, že se ničeho špatného nedopustili.

Článek

Spolu s nimi soud potrestal také bývalého úvěrového specialistu První slezské banky Opava Jiřího Zerzoně, který jim pomohl k jednomu z úvěrů. Ten však vyvázl jen s podmíněným trestem.

Slunský a Krhutová stáli v roce 1992 u zrodu ambiciózního podnikatelského záměru na tehdy revoluční výrobu plastových karet pro bankovnictví. Za pomocí úvěrů u několika českých bank a leasingových smluv zprovoznili v Dobré na Frýdecko-Místecku linku na výrobu čipových karet. Kromě toho koupili i kopřivnický hotel Tatra.

Klín vybíjeli klínem

Záhy se ale dostali do obrovských dluhů. "Podnikatelský záměr byl velmi dobrý, ale nebyl podložen finančními prostředky. Oni od něj přesto neustoupili a snažili ze za každou cenu vylákat od bank další a další peníze pomocí úvěrových smluv. Vybíjeli klín klínem,“ konstatoval při vyhlašování rozsudku soudce Miroslav Mucha.

Policie trojici podnikatelů začala stíhat v roce 1995. Tehdy Krhutová strávila jeden a půl roku ve vazbě, Lubomír Slunský se déle než rok skrýval na Slovensku.

Vyšetřování trvalo mnoho let především kvůli neobvyklé rozsáhlosti kauzy. Celé tři roky se například policie pokoušela vyslechnout údajného zahraničního investora, který měl obžalovaným slíbit finanční krytí. Nakonec se ho podařilo vyslechnout v Holandsku, nicméně jeho výslech nemohl být u soudu kvůli formálním chybám použitý jako důkaz. Obžaloba pak ke krajskému soudu dorazila až v roce 2003.

Nízký trest kvůli dlouhé době

I přes rozsah škody soud vyměřil obžalovaným tresty na samotné dolní hranici zákonné sazby. Odůvodnil to hlavně velmi dlouhou dobou, která uplynula od spáchání trestné činnosti. S tím ovšem nesouhlasí státní zástupce, který se okamžitě odvolal. "Soud nedocenil rozsah a závažnost jednání obžalovaných, kteří způsobili rozsáhlou škodu za 200 miliónů korun. Tresty považuji za nepřiměřeně mírné,“ řekl státní zástupce Alois Dlouhý.

Proti rozsudku se odvolali také odsouzení. "Nesouhlasíme s trestem, ničeho špatného jsme se nedopustili,“ řekla Krhutová, která už kvůli zdravotním problémům nepodniká.

Případem se bude muset kvůli odvoláním zabývat ještě Vrchní soud v Olomouci, což bude znamenat další oddálení pravomocného verdiktu. Soudce řekl, že pouze psaní rozsudku mu zabere přinejmenším několik měsíců. "Celý spis má 13 tisíc stran,“ konstatoval soudce, aby ilustroval náročnost kauzy.

Reklama

Výběr článků

Načítám