Hlavní obsah

Pedofilní táboroví vedoucí stanuli před soudem

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za zavřenými dveřmi začal v úterý Obvodní soud pro Prahu 3 projednávat případ dvou oddílových vedoucích, kteří měli sexuálně zneužívat své svěřence. Jeden z nich hrátky s dětmi natáčel. Mužům hrozí až desetileté tresty.

Článek

Občanské sdružení Malý princ nabízelo ještě před několika lety dětem ze sociálně slabých rodin tábory na splátky, pořádalo i mikulášské nadílky a různé charitativní akce. Na nich se podíleli i oba obžalovaní.

Nikdo ale netušil, že Ondřej Martinek i David Lein trpí pedofilií. A nejen to, při hrátkách s dětmi mělo docházet i na sadomasochistické praktiky. V době, kdy se měli činů dopouštět, jim bylo 29 a 32 let.

Podle obžaloby měli zneužít 18 dětí

Obvinění padlo už v roce 2005, tehdy se hovořilo až o třech desítkách zneužívaných dětí. Obžaloba, kterou v úterý začal projednávat soud, uvádí osmnáct poškozených. Oba muži jsou obžalováni ze sexuálního zneužívání a ohrožování výchovy mládeže.

"Jeden z pachatelů se měl těchto činů dopustit vůči sedmnácti nezletilým, druhý ve vztahu k jednomu nezletilému,“ říká státní zástupkyně z třetího pražského obvodu Želmíra Andrášková.

"Jeden z nich je obžalován také pro ohrožování mravnosti, kterého se měl dopustit vytvářením obrazových záznamů s pedofilní tématikou,“ uvedla žalobkyně.

S vyloučením veřejnosti

Předsedkyně senátu Lenka Hájková se hned po přečtení obžaloby dohodla s obžalovanými i státní zástupkyní na vyloučení veřejnosti z hlavního líčení.

Podle Andráškové jde především o ochranu svědků, jimiž jsou právě poškozené děti. Většina z nich je stále nezletilých ve věku od osmi do šestnácti let. Kvůli ochraně jejich soukromí je soud nebude ani předvolávat k výslechu a použije výpovědi z přípravného řízení. „Výpovědi všech dětí do 15 let budou dle trestního řádu před soudem pouze přečteny. Zákon v podstatě nepřipouští výslechy těchto nezletilých dětí,“ uvedla žalobkyně.

Obžalovaní se snažili skrývat

Jak obžalovaní reagovali na obsah obžaloby a zda projevili lítost nad svým jednáním, odmítla státní zástupkyně uvést. „K důkazní situaci se do skončení řízení nebudu vyjadřovat a nebudu komentovat ani průběh hlavního líčení,“ uvedla pouze.

Bez komentářů opustili odpoledne jednací síň i oba obžalovaní, před objektivy a televizními kamerami se snažili skrývat.

První den hlavního líčení věnoval soud výslechu obžalovaných a čtení výpovědí dětí z přípravného řízení. Pornografický materiál, který je součástí spisu, přišel posoudit znalec z oboru sexuologie Radim Uzel.

Podle mluvčí soudu Dany Šindelářové bude hlavní líčení pokračovat i v příštích dnech.

Pověst sdružení v troskách

Sdružení Malý princ oficiálně sice stále existuje, nevyvíjí však žádnou činnost. „Po aféře se od nás lidé odklonili a v našich aktivitách už se nedalo pokračovat. Sdružení existuje pouze účetně,“ uvedla představitelka organizace Petra Homolová. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám