Hlavní obsah

Soud zamítl žalobu odsouzeného vraha na zásah policie

Právo, ČTK, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský městský soud zamítl žalobu bývalého šéfa pražského Discolandu Sylvie Alberta Žirovnického, který žaloval ministerstvo vnitra kvůli zásahu, při němž byl v březnu 2001 zatčen. Soudce zamítl i nárok na padesátimiliónovou satisfakci, kterou Žirovnický požadoval. Rozhodnutí není pravomocné, advokát chce podat odvolání.

Foto: Radim Vaculík, Právo

Albert Žirovnický u soudu

Článek

"Návrh žalobce by mohl uspět pouze v případě, kdyby orgány činné v trestním řízení konstatovaly, že šlo o protiprávní zásah policie. Ty to ale odmítly, proto není možné činit jinak, než žalobu zamítnout," řekl soudce Martin Valehrah.

Podle Žirovnického byl zásah policie nelegitimní a neadekvátní a on i jeho tehdejší manželka při něm utrpěli zranění. Po ministerstvu vnitra kvůli tomu požaduje 50 miliónů korun. Muž si v současnosti odpykává šestnáctiletý trest vězení, který mu v roce 2002 uložil soud za vraždu.

Zatčení Žirovnického prováděla před sedmi lety policejní zásahová jednotka. Podle soudce Martina Valehracha měli totiž kriminalisté informace o tom, že muž i žena jsou ozbrojeni. Podle Žirovnického ale byla domovní prohlídka nezákonná, protože se zásah uskutečnil v jiném domě, než na který měli policisté soudní povolení.

:. Albert Žirovnický (stojící) byl v lednu 2000 mluvčím vězňů vinařické věznice na Kladensku, kteří protestovali proti podmínkám při výkonu trestu.foto: ČTK/Michal Doležal

Odsouzenému se nelíbí ani způsob zásahu - podle Žirovnického při něm policisté zabili jeho psy, poškodili jeho majetek, ztratily se mu peníze a on i jeho tehdejší manželka byli zraněni. Jeho bývalá žena Sylva prý kvůli poraněním potratila.

V české justici je Žirovnický znám tím, že využívá všech běžných i mimořádných opravných prostředků, které má k dispozici. Žirovnický byl za vraždu svého kamaráda, prodavače fotoaparátů Milana Honsedla, pravomocně odsouzen v srpnu 2002. Odvolání Žirovnického v případu Honsedlovy vraždy mělo 200 stran. Již během vyšetřování kauzy podal 20 žalob a stížností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám