Hlavní obsah

Odsouzený vrah chce 50 miliónů za zásah policie

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nevšední případ řeší pražský městský soud. Se žalobou na ochranu osobnosti se na něj už před čtyřmi lety obrátil bývalý šéf pražského Discolandu Sylvie Albert Žirovnický.

Článek

Ten si již osmým rokem odpykává na Mírově šestnáctiletý trest za vraždu kamaráda, kterého uškrtil v říjnu 2000 na pražských Vinohradech.

Žirovnický však žaluje Česko, potažmo ministerstvo vnitra o 50 miliónů korun za podle něj „nepovolený, nezákonný a neadekvátní zásah“ policie, která jej i jeho manželku v roce 2001 zatýkala.

Policisté tehdy v březnu chtěli v domě Žirovnického a jeho ženy Sylvy Sarah provést prohlídku. To ovšem netušili, že Žirovničtí vlastní v obci Rymáň v Praze-západ více objektů.

Po zásahu prý manželka potratila

„Soud vydal příkaz k domovní prohlídce, ale na jiné popisné číslo, než ve kterém se tehdy Žirovničtí zdržovali. Zásahová jednotka v kuklách a se zbraněmi je oba přesto zadržela, přitom zastřelila jejich dva psy a měla zkopat paní Žirovnickou. Ta pak v důsledku toho zákroku měla potratit,“ uvedl právník odsouzeného Jaroslav Ortman. Jeho klienta prý policisté navíc zbili, ačkoli se nebránil.

Obvinění Žirovnického z policejní brutality vnitro nekomentovalo. Jeho mluvčí Vladimír Řepka na dotazy Práva řekl, že konkrétně se zástupci vnitra vyjádří až u soudu. Samotný zásah však označil za oprávněný.

Předmětem žaloby Žirovnického je nyní pouze údajně nesprávný zásah policistů a jejich útok na Žirovnického. Původně žaloval stát i kvůli útoku na manželku Sylvu, ta se s ním ale mezitím rozvedla. Také Žirovnická byla nejprve viněna z vraždy prodavače fotoaparátů, nakonec dostala osmnáctiměsíční trest za podílnictví.

Ve vězení studoval zákony, teď podává žaloby

Přestože žalobu Žirovnický podal už v roce 2003, pražský městský soud se jí začne zabývat až letos 28. března. Průtahy způsobily především jeho neúspěšné snahy o změnu trestu za vraždu a o obnovu procesu.

Spis tak putoval od jednoho soudu k druhému, nyní je u Ústavního soudu. Bez spisu přitom nemůže městský soud o žalobě rozhodovat.

Žirovnického někdejší podnik Discoland Sylvie proslul schůzkami šéfů podsvětí i tím, že v něm pracovali pozdější členové Berdychova gangu včetně samotného Davida Berdycha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám