Hlavní obsah

Soud projednává kauzu zanedbaného dítěte

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRÝDEK-MÍSTEK

Za zavřenými dveřmi začal ve čtvrtek u frýdecko-místeckého soudu výslech rodičů čtyřletého Dalibora, které policisté loni koncem léta objevili, jak se synem táboří v lese nedaleko obce Dobrá. Epileptické dítě v době, kdy bylo rodičům odebráno, neumělo mluvit, vydávalo jen skřeky a dokonce ani neumělo kousat. Potravu jen hltalo a bylo zvyklé jíst ze země.

Foto: Aleš Honus, Právo

Matka Simona Guzsiková před soudem ve Frýdku-Místku

Článek

Jeho matka Simona Guzsiková (24) a otec Dalibor Maceček jsou obžalovaní z ohrožování mravní výchovy mládeže. Soud sice začal kauzu projednávat už dříve, ale teprve nyní k němu dorazili oba rodiče.

„Nic vám neřeknu, dejte mi pokoj,“ odbývala matka přítomné novináře. Otec byl o něco sdílnější a řekl, že by byl rád, kdyby si mohli dítě vzít zpět. „Našel jsem si práci v Praze, kde pracuji na stavbě,“ řekl. Dodal, že v současné době přespává v práci v karavanu. Kde bydlí jeho partnerka ale nechtěl říct. Chlapeček je v současné době v náhradní rodinné péči.

Kvůli neplacení nájmu přišli o byt

Soudce rozhodl o tom, že kvůli ochraně zájmu dítěte se bude případ projednávat s vyloučením veřejnosti. Dodal ale, že rozsudek zatím není v plánu, protože bude třeba ještě naplánovat výslech znalce.

O otřesném případu zanedbaného epileptického dítěte informovala policie loni koncem léta. Rodiče s dítětem žili v lese ve stanu několik týdnů, předtím žili v jednom z frýdecko-místeckých azylových domů, protože kvůli neplacení nájmu přišli o byt.

„Synovi, který trpí epilepsií, rodiče nezajistili řádnou léčbu, nebyli v kontaktu s lékaři a nepodávali mu potřebné léky. Hoch ve svém věku nemluví, vydává pouze skřeky,“ informovala loni mluvčí police Dagmar Bednarčíková.

Případem se zabývala i kancelář ombudsmana, která zjišťovala, zda sociální odbor frýdecko-místecké radnice, který byl s matkou delší dobu v kontaktu, nepochybil a nemohl zabránit tomu, aby věc došla tak daleko.

„Po zhodnocení podnětu, vyjádření pracovníků a prostudování postoupené spisové dokumentace konstatuji, že jsem na straně úřadu neshledal ve věci pochybení,“ informoval před časem veřejný ochránce práv Otakar Motejl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám