Hlavní obsah

Desetitisíce kuřat pohltily plameny

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Na 33tisíc kuřat uhynulo ve středu ráno při požáru výkrmny brojlerů v Popovicích na Českobudějovicku. Některá třídenní kuřata uhořela, další část se udusila dýmem. Policisté stanovili jako pravděpodobnou příčinu vzniku ohně závadu na olejovém topidle v hale.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Při požáru uhynuly tisíce kuřat.

Článek

„Hlášení jsme přijali po šesté hodině ráno. Když přijely na místo tři hasičské jednotky, viděly, že halu s 33 tisíci kuřaty už zcela zachvátil oheň. Požár jsme zlikvidovali během půl hodiny,“ sdělila Právu mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Poznamenala, že při požáru vznikla škoda za milión korun na hale i zařízení a 300 tisíc korun na uhynulých kuřatech. Mluvčí českobudějovické policie Regina Tupá upozornila, že podle prvního vyšetřování expertů je pravděpodobně na vině ohně technická závada na olejovém topidle v hale.

Výkrmnu v Popovicích provozuje od roku 2002 společnost Alas z Dynína na Českobudějovicku. Nikdo z jejího vedení se nechtěl ve středu k úhynu kuřat a požáru vyjadřovat. V současné době jsou v areálu tři haly na výkrm brojlerů, které dříve sloužily jako teletník.

Výkrmny brojlerů dlouhodobě kritizují jako neetické různé ekologické organizace a hnutí. „Hlavním problémem výkrmen brojlerů je, že kuřata tam vyrostou do prodejní váhy za velmi krátkou dobu čtyřiceti dnů, a to hlavně na svalovině, čímž trpí. Těžko se pohybují. Dalším velkým záporem je příliš velký počet kuřat na malém prostoru,“ konstatoval Tomáš Popp z neziskové organizace Svoboda Zvířat

Reklama

Výběr článků

Načítám