Hlavní obsah

V Krkonoších se po pádu z lanovky zranily dvě děti

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍTKOVICE
Aktualizováno

Pád ze čtyřsedačkové lanovky v krkonošských Vítkovicích na Semilsku v úterý zhruba okolo čtvrté hodiny odpoledne těžce odnesla dvojice sourozenců. Šestiletý chlapec a dvanáctiletá dívka spadli během jízdy ze zhruba čtyřmetrové výšky na tvrdý sníh pod lany.

Článek

Neštěstí se odehrálo krátce před koncem provozní doby vítkovického areálu. Šlo možná ten den o poslední jízdu.

Děti údajně v doprovodu otce spadly krátce po nástupu hned u prvního sloupu sedm set metrů dlouhé lanovky ve vítkovickém areálu Aldrov.

Sourozence s podezřením na poranění pohybového ústrojí transportovala dvojice vrtulníků do královéhradecké a pražské nemocnice. "Jedno z dětí skončilo ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové a druhé v Praze v Motole. Šlo o podezření na zranění páteře, hlavy a nohou. Během našeho zásahu byly obě děti při vědomí a komunikovaly. Předaly jsme je připravené na transport letecké záchrance," přiblížil Pavel Jirsa z Horské služby Krkonoše.

Děti si prý nedaly dolů zábranu

Lanovka v Aldrově přezdívaná po kmotrovi Václavu Klausovi Prezidenský expres slouží veřejnosti teprve čtyři roky. "Technickou závadu mohu vyloučit. Nepříznivé pro provoz lanovky nebylo ani počasí," konstatoval Milan Rychtr, starosta obce Vítkovice, které tamní skiareál patří.

"Vyšetřování je skutečně na samém začátku, takže nelze sdělit žádné bližší podrobnosti," podotkla mluvčí policie v Semilech Soňa Šídová. "Svědek vypověděl, že děti blbly, nedaly dolů ani zábranu. Otec se je ještě snažil zachytit, ale bylo už pozdě. Jednoduše udělaly kotrmelec a byly dole," tvrdí Rychtr.

Letos druhý pád z lanovky

Během krátce doby jde o druhý pád dítěte z krkonošské lanovky. Jízda na čtyřsedačkové lanovce Protěž v krkonošských Janských v Lázních se mohla stát 20. února osudná zhruba osmileté školačce.

Dívka z Čech, kterou transportoval vrtulník se zraněním břicha do Fakultní nemocnice v Hradci Králové, spadla z přibližně šestimetrové výšky ze sedačky. Lanovky patří mezi nejbezpečnější dopravní prostředky, pokud ovšem cestující dodržují přepravní řád. Pád z lanovky s vážnými zdravotními následky vlekaři v Krkonoších snad nepamatují. "Nerozumím tomu. Něco takového není možné, pokud se pasažéři chovají tak jak mají. Zkrátka nedělají hlouposti," poznamenal záchranář Jirsa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám